3-delige reeks: 'Tijs en de ramadan'

algemeen
1
28 mei '17
EO-presentator Tijs van den Brink gaat de komende maand in gesprek met Nederlandse moslims.

In 'Tijs en de ramadan' wordt Tijs door een online-panel van 100 mensen aangestuurd als hij tijdens de ramadan in de wereld duikt van zijn Islamitische landgenoten. Zo verblijft hij een aantal dagen bij een Nederlands moslimgezin om met hen mee te vasten en Eid al-Fitr mee te maken. Via internet volgen de 100 Nederlanders Tijs daarbij op de voet en sturen hem met hun vragen, reacties en commentaar verder op pad.

“Uit een onderzoek dat de EO in 2014 deed, komt naar voren dat 8 op de 10 autochtone Nederlanders nauwelijks tot geen contact heeft met moslims. Dat geldt eigenlijk ook voor mij”, zegt Tijs. “Buiten mijn werk ontmoet ik weinig moslims. Toch wonen er inmiddels een miljoen Islamitische gelovigen in Nederland. Ik vind het daarom erg zinnig om het gesprek met hen echt aan te gaan. Zo leer je elkaar in ieder geval beter kennen en begrijpen. Hoog tijd dus om uit mijn eigen bubbel te stappen.”

Crowdsourcing

In zijn journalistieke ontdekkingstocht wordt Tijs aangestuurd door een online-panel van 100 Nederlanders die nauwelijks tot geen contact hebben met moslims. Tijdens het maken van dit tv-project kijken zij mee en geven ze aan welke vragen zij beantwoord willen zien. Op andere momenten bepalen ze mee wie Tijs gaat ontmoeten. Of reageren ze op gesprekken die Tijs heeft. Tijs: “Internet en televisie vloeien hier echt samen. Het is een unieke vorm van crowdsourcing waarbij de inbreng van het online-panel direct invloed heeft op de inhoud van het programma. Dat maakt dit project extra spannend en interessant om te maken.”

Vragen
Met de Islamitische familie als nieuwe, tijdelijke thuisbasis wordt Tijs van den Brink door het panel op pad gestuurd om in gesprek te gaan over vragen en kwesties die de panelleden bezighouden. Hoe denken moslims over niet- of andersgelovigen? Hoe kijken moslims aan tegen de Nederlandse samenleving en hun eigen positie daarin? En wat vinden zij van de angst voor extremistische uitingen binnen de Islam?

'Tijs en de ramadan' is op maandag 26 juni, 3 juli en 10 juli om 21:30 uur te zien op NPO2

© Redactie 2017
ramadan
kijktip
eo
tijs van den brink
moslims
npo2
vragen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi