Corrupte rechter gevangen gezet in Oukacha gevangenis

marokko
4
1 jun '17
De rechter die 24 Mei op heterdaad werd betrapt terwijl hij een corruptiedeal sloot in Rabat, is gisteren officieel aangeklaagd en gevangen gezet in de Oukacha gevangenis in Casablanca.

Na een klacht van een burger bij het ministerie van Justitie legde de autoriteiten een hinderlaag voor de rechter met gemarkeerde bankbiljetten. De burger had reeds 5000 dirham smeergeld betaald als aanbetaling en zou nog een keer 5000 dirham aan de rechter betalen. In ruil voor de 10.000 dirham zou de rechter de alimentatie verlagen die de man moest betalen.

Op de hoogte van deze zaak gaf de advocaat-generaal van de Koning bij het Hof van Beroep in Rabat het groene licht voor de nodige maatregelen. De rechter werd hierna in de val gelokt en op heterdaad betrapt terwijl hij dit omkoopgeld aannam.

De rechter werd ter plekke al gehoord maar verscheen hierna in vrijheid voor de rechtbank, dit was mogelijk door zijn uitzonderlijke positie als rechter. Een rechter blijft op vrije voeten omdat die volgens de wet van de zogenaamde bepaling van de jurisdictie-uitzondering kan genieten, een recht dat elke rechter een immuniteit biedt tot zijn presentatie voor de onderzoeksrechter.

De rechter wordt nu officieel vervolgd overeenkomstig de bepalingen van artikel 226 van het Strafproces en het Wetboek van Strafrecht. "Een onderzoeksrechter heeft woensdag besloten om de rechter in voorarrest in de Oukacha gevangenis te plaatsen, nadat hij hem in kennis gesteld had van de aanklachten tegen hem", aldus gerechtelijke bronnen.

Al snel na het incident werd bekend gemaakt in de media dat het om rechter Rachid Mechqaqa ging, één van de meeste bekende rechters in Marokko. Opvallend is ook dat de rechter een column in de dagelijkse krant Akhbar Al Yaoum bijhield, waarin hij lessen over ethiek aan zijn collega's gaf.

© Redactie 2017
marokko
rabat
rechter
corruptie
omkoping
oukacha
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi