Overbevolking Marokkaanse gevangenissen dreigt, ruim 100.000 gedetineerden in 2016

marokko
1
1 jun '17
De cijfers liegen er niet om, de capaciteit van het Marokkaanse gevangeniswezen wordt steeds meer een issue.

Op basis van cijfers en rapporten van het nationaal justitieel gevangenisbureau van Marokko, meldt het Marokkaanse medium Akhbar Al Yaoum dat een overbevolking van de instellingen dreigt. De laatste jaren toonden al een enorme groei van het aantal gevangenen, het afgelopen kalenderjaar bereikte dit het toppunt van maar liefst 106.365, dit terwijl er een capaciteit is voor slechts 80.000 gedetineerden in de verschillende instellingen. Belangrijk bij dit gegeven is wel dat lang niet alle gevangenen lang vastzaten, voor een groot deel van dit aantal geldt dat er slechts sprake was van een voorarrest. 

Een van de verantwoordelijken bij het nationaal justitieel bureau uit zijn zorgen over deze trend. Tegenover Akhbar Al Yaoum zegt Mohamed Salem Tamek het volgende over de kwestie: 'Wanneer de capaciteit bereikt wordt komen het garanderen van de veiligheid, waardigheid en de kwaliteit van de instellingen in gevaar. Ook wordt het lastig om het aantal recidivisten te verlagen, dit omdat wij dan niet meer in staat zijn bepaalde programma's en cursussen aan de gedetineerden aan te bieden.'

Uit het rapport wordt wel duidelijk dat men momenteel druk bezig is om die capaciteit te verhogen. Projecten voor nieuwe instellingen in onder andere Nador, Smara, Tanger en Berkane staan dan ook op de planning. Bekend is ook om in de nabije toekomst nog eens 5 andere gevangenissen te realiseren, namen van steden als Tan Tan en Oujda worden hierbij genoemd. 

© Redactie 2017
marokko
gevangenis
justitie
overbevolking
stijging
criminaliteit
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi