'S Werelds langste transportband ligt in Zuid-Marokko

marokko
17
2 jun '17
De ruim 98 km lange transportband die fosfaat van de mijnen van Bou Craa naar de havenstad Laayoune vervoert, kan vanuit de ruimte worden gezien.

De transportband kan 2000 ton fosfaat per uur verplaatsen, waardoor de jaarlijkse productie van Bou Craa ongeveer 3 miljoen ton bedraagt, meldt Moroccoworldnews.

Spaanse ambtenaren ontdekte in 1947 het fosfaat in deze regio, waarbij zij, na berekening door geologen, maar liefst 1,7 miljard ton aan erts ontdekten.

De mijnbouw in de regio begon in 1972 en draagt nu bij aan 10 procent van de fosfaatproductie van Marokko, maar dit gaat niet altijd zonder problemen.

De Polisario heeft in het verleden schade aan de transportband toegebracht door deze opzettelijk te vernielen, waardoor deze tijdelijk stil viel. Dit stopte uiteindelijk nadat in de jaren 80 de Marokkaanse Muur om de stad werd gebouwd.

De transportband is de langste in zijn soort ter wereld. Door de open woestijnlocatie waar hij is gebouwd, zorgt de wind er soms voor dat er fosfaat van de riem geblazen wordt. Hierdoor ontstaat een witte streep, die vanuit de lucht zichtbaar is.

Photocredit: Jesse Allen

© Redactie 2017
marokko
transportband
langste
fosfaat
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi