Koning Mohammed VI annuleert deelname aan ECOWAS-top wegens de aanwezigheid van Netanyahu

marokko
3
2 jun '17
Koning Mohammed VI heeft zijn reis naar Liberia geannuleerd, waar hij zou deelnamen aan de 51ste top van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS).

Koning Mohammed VI had gepland om op 3 en 4 juni een bezoek te brengen aan Monrovia om de 51ste ECOWAS-top bij te wonen, meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking middels een verklaring. Tijdens de top zullen de leden van ECOWAS beslissen over de toelating van Marokko als volwaardig lid van het regionale blok.

Tijdens dit Koninklijke bezoek stonden een ontmoeting met de president van Liberia, gesprekken met ECOWAS staatshoofden en een toespraak op de top van de organisatie gepland, voegde de verklaring toe.

De afgelopen dagen hebben echter de belangrijkste ECOWAS-lidstaten besloten om hun vertegenwoordigingsniveau op de top te verminderen wegens hun meningsverschil betreffende de uitnodiging van de Israëlische premier Netanyahu, aldus de verklaring, erop wijzend dat andere lidstaten hun verbazing ook hebben uitgesproken over deze uitnodiging.

Op de laatste ECOWAS-bijeenkomst die in Nigeria is gehouden, werd Netanyahu officieel uitgenodigd voor deze top om over Israëlische ontwikkelingen in de landbouw te praten.

"Hare Majesteit de Koning wil niet dat zijn eerste aanwezigheid op een ECOWAS-top plaats vindt in een context van spanning en controverse, en wil verwarring voorkomen", aldus de verklaring.

In februari heeft Marokko een formeel verzoek ingediend om lid te worden van ECOWAS. Terwijl het verzoek werd ondersteund door verschillende West-Afrikaanse landen zoals Senegal, Burkina Fasso en Niger, werd het in Algerije gezien als een verdere stap door Marokko om zijn oostelijke buurland in Afrika te isoleren, meldt Moroccoworldnews.

Marokko's wens om deel te nemen aan deze West-Afrikaanse groepering komt een maand nadat het in januari van het jaar als volledig lid van de Afrikaanse Unie werd ingehuldigd.

© Redactie 2017
marokko
mohammed vi
ecowas
netanyahu
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi