Kasbah van Agadir (Oufella) verlaten en vervallen (video)

marokko
0
13 jun '17
Stadsactivisten luiden de noodklok en vereisen dat de bevoegde autoriteiten zo spoedig mogelijk optreden.

De Kasbah van Agadir (ook wel Agadir Oufella genoemd) is een kasbah in de stad Agadir. In 1540 werd een citadel gebouwd door Mohammed Cheikh om de stad te beschermen tegen de Portugezen. Sultan Moulay Abdallah liet in 1752 de kasbah herbouwen en militair versterken.

Boven de ingang van de kasbah prijkt nog steeds een opschrift in wit marmer met in het Arabisch én in het Nederlands de tekst: "Vreest god ende Eert den kooning - 1746". Dit omdat in die tijd de export en opslag van suikerriet in handen was van de Hollandse kooplui. Op 29 februari 1960 werden Agadir en de kasbah vrijwel geheel verwoest door een aardbeving.

De restanten van de kasbah (een gerestaureerde lange hoge muur) zijn gelegen op een berg (236 m) die menig bezoeker van Agadir goed kent. Dit is namelijk de berg waarop men al van ver af de tekst "Allah, Al Watan, Al Malik" kan zien. Deze is ook goed te zien in het donker, want de tekst wordt 's avonds verlicht.  Vanaf de restanten van de kasbah heeft men een fraai uitzicht op de (herbouwde) stad, het achterland, de haven en de kust. 

Door een gebrek aan enige interesse van de lokale overheden in de restanten van de kasbah, ligt de Kasbah van Agadir er nu compleet verlaten en vervallen bij. Enkele inwoners van de stad Agadir, historici, voormalig diplomaten en schrijvers zijn verdrietig om het huidige lot van deze kasbah. Zij luiden daarom de noodklok en vereisen dat de bevoegde autoriteiten zo spoedig mogelijk optreden.

Een videoreportage van Lefr360:

Youtube link

© Redactie 2017
marokko
agadir
kasbah
oufella
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?