Nederlandse journalisten ontvoerd in Colombia

algemeen
0
20 jun '17
Twee Nederlandse journalisten zijn in Colombia ontvoerd door guerrillabeweging ELN.

Volgens de Colombiaanse politie en het leger gaat het om Derk Bolt, presentator van het programma Spoorloos en cameraman Eugenio Follender. 

KRO-NCRV, de werkgever van Bolt, kan de Colombiaanse berichtgeving nog niet bevestigen en zoekt uit of hij en zijn cameraman worden vermist.

Volgens de Colombiaanse krant El Tiempo zijn de twee sinds zaterdag ontvoerd door guerrillabeweging ELN. De ontvoering was in de plaats El Tarra in de noordelijke deelstaat Norte de Santander. De journalisten waren in Colombia op zoek naar een biologische moeder van een Nederlander die ter adoptie was afgestaan.

De Colombiaanse autoriteiten eisen de onmiddellijke vrijlating van de twee Nederlanders. Het leger heeft speciale veiligheidstroepen gestuurd om de Nederlanders op te sporen. Met inzet van de luchtmacht wordt het gebied waar de ontvoering plaatshad verkend, staat in een verklaring.

In de regio vlakbij de grens met Venezuela zijn meerdere rebellengroeperingen actief, waaronder ELN, het Nationale Bevrijdingsleger. Vorig jaar ontvoerde de guerrillabeweging in hetzelfde gebied een Spaanse journalist en een aantal Colombianen. Zij zijn allemaal op den duur vrijgelaten.

Buitenlandse Zaken

Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) werkt in stilte om de ontvoering van de twee Nederlandse journalisten in het noorden van Colombia tot een goed einde te brengen.

Het ministerie wil niet bevestigen dat het gaat om Derk Bolt, presentator van het programma Spoorloos en cameraman Eugenio Follender. Wel bevestigt het ministerie dat "het gaat om medewerkers van het programma en dat de zaak de hoogste prioriteit heeft".

De stilte is volgens BuZa belangrijk om de zaak niet negatief te beïnvloeden. "Vaak is radiostilte de beste aanpak in ontvoeringszaken zoals deze", zegt een woordvoerster van het ministerie dinsdag. Tegen de Colombiaanse media hebben de autoriteiten van het land bevestigd dat de sinds zaterdag ontvoerde personen Bolt en Follender zijn.

De Colombiaanse autoriteiten eisen de onmiddellijke vrijlating van de twee Nederlanders. Het leger heeft speciale veiligheidstroepen naar de regio gestuurd om de Nederlanders op te sporen.

© ANP 2017
el tiempo
eln
venezuela
guerrillabeweging eln
derk bolt
woordvoerder
colombia
bevrijdingsleger
presentator
rebellenbeweging
cameraman
journalist
guerrillabeweging
leger
vermissing
luchtmacht
kro-ncrv
santander
ministerie van buitenl
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi