Ronaldo 31 juli voor de rechtbank en Spaanse justitie klaagt ook Mourinho aan

buitenland
0
20 jun '17
In navolging van Cristiano Ronaldo moet ook José Mourinho zich bij de Spaanse rechter verantwoorden.

De Spaanse justitie diende dinsdag een aanklacht van belastingfraude in tegen de Portugese manager van Manchester United. De 54-jarige Mourinho werkte tussen 2010 en 2013 in Spanje als trainer van Real Madrid en zou in die tijd voor 3,3 miljoen euro aan belasting hebben ontdoken.

Vorige week werd Ronaldo, landgenoot van Mourinho, al aangeklaagd. De superster van Real Madrid zou de Spaanse fiscus tussen 2011 en 2014 voor 14,7 miljoen euro hebben opgelicht. Ronaldo en Mourinho hebben dezelfde zaakwaarnemer, de invloedrijke Jorge Mendes.

Spaanse media meldden dinsdag dat Ronaldo zich op 31 juli voor de rechtbank komt verweren tegen de aanklacht. De viervoudig wereldvoetballer van het jaar beweert niets fout te hebben gedaan.

Volgens justitie heeft Ronaldo een zakelijke structuur ontwikkeld waarin hij zijn Spaanse inkomsten uit portretrechten verborg. "Met deze constructie heeft hij opzettelijk en bewust niet aan zijn belastingverplichtingen voldaan", aldus de aanklager.

Vorig jaar kwamen via klokkenluidersplatform Football Leaks miljoenen geheime documenten uit de voetbalwereld naar buiten. Samenwerkende Europese media doken in alle papieren en contracten en concludeerden onder meer dat Ronaldo eind 2014 een bedrag van liefst 63,5 miljoen euro had weggesluisd via brievenbusfirma's op de Maagdeneilanden. Hij voorkwam daarmee dat hij in Spanje vele miljoenen aan belasting moest betalen. Voor Mourinho gold hetzelfde verhaal, zij het voor een aanzienlijk lager bedrag.

© ANP 2017
mourinho
spanje
justitie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?