Chaou vastgezet door Nederland na uitleveringsverzoek Marokko

marokko
177
29 jun '17
Saïd Chaou is vandaag door Nederlandse justitie vastgezet naar aanleiding van het uitleveringsverzoek van Marokko.

Afgelopen zaterdag riep Marokko per direct de Marokkaanse ambassadeur in Den Haag terug nadat Nederland weigerde Chaou uit te leveren. Chaou is het onderwerp van twee internationale arrestatiebevelen uitgegeven door de Marokkaanse rechtbank, voor "deelgenootschap aan een criminele organisatie" sinds 2010 en internationale drugshandel sinds 2015.

Het Nederlandse ministerie van justitie gaf eerder aan niet aan dit uitleveringsverzoek te voldoen zolang er geen schriftelijke garanties waren over de vervolging van Chaou in Marokko. Die werden wel telefonisch gegeven, maar dat vond Nederland niet goed genoeg.

Nederland eiste dat Chaou alleen mocht worden berecht om zijn vermeende betrokkenheid bij drugshandel en niet voor zijn politieke activiteiten in verband met de demonstraties in de Rif-regio. Ook eisten zij dat hij zijn mogelijke straf in Nederland mag uitzitten.

Marokko zou vandaag deze garanties wel schriftelijk hebben gegeven over zijn vervolging en Nederland neemt het uitleveringsverzoek nu op de gebruikelijke manier in behandeling. Het zal via het Openbaar Ministerie naar de rechtbank gaan, die erover beslist. Hierna kan nog Chaou ook nog in beroep.

De advocaat van Chaou, Inez Weski, kondigde in een eerste reactie al aan dat haar cliënt zich niet neerlegt bij uitlevering aan Marokko en niet zal meewerken.

Ook de woordvoerder van de Marokkaanse regering, Mustapha El Khalfi, bevestigde dat Chaou aan Marokko zal worden uitgeleverd. Hij zal veroordeeld worden "in overeenstemming met de geldende wet en in overeenstemming met de vereiste garanties", zei hij.

"De vele uitwisselingen tussen de twee partijen gedurende de afgelopen maanden, en vooral de laatste dagen, hebben bewezen afdoende te zijn, in die zin dat ze ervoor hebben gezorgd dat de gerechtelijke en samenwerkingsprocedures kunnen worden voltooid", zei een bron binnen het Marokkaanse ministerie van Justitie. "Het gunstige antwoord op dit verzoek vormt een erkenning van de geloofwaardigheid van de Marokkaanse rechtsgang en de betrouwbaarheid van de door Marokko geboden aanklachten tegen Chaou", voegde de bron toe.

© Redactie 2017
marokko
nederland
chaou
uitleveringsverzoek
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?