's Werelds grootste ontziltingseenheid gevoed door hernieuwbare energie in Souss-Massa-regio

economie
17
29 jun '17
De grootste eenheid ter wereld voor de ontzilting van zeewater voor irrigatie en drinkwater, die door hernieuwbare energiebronnen wordt gevoed, zal worden gelanceerd in de Souss-Massa-regio.
De Marokkaanse Rijksdienst voor water en elektriciteit ONEE en het Ministerie van Landbouw, Maritieme Visserij, Plattelandsontwikkeling en Water en Bosbouw hebben donderdag 29 juni een partnerschapsproject getekend voor de bouw van een gemeenschappelijke eenheid voor de ontzilting van zeewater voor irrigatie en drinkwatervoorziening in de regio Souss-Massa.

"Dit is het grootste ontziltingsproject ter wereld die door hernieuwbare energieën wordt gevoed," aldus een verklaring van ONEE.

Het hoofddoel van dit grootschalige project is het voldoen aan de grote vraag naar drinkwater en irrigatie in de regio Souss-Massa.

"Voor de drinkwatercomponent is het ontziltingsproject, die een capaciteit van 150.000 m3 per dag bij de start en 200.000 m3 per dag in de toekomst zal bereiken, gericht op het verzekeren van het aanbod van drinkwater ten behoeve van een bevolking van 2,3 miljoen inwoners in 2030, 20% van hen in plattelandsgebieden, "aldus de verklaring.

Dankzij dit grote project, dat ongeveer 2 miljard dirham zal kosten, zal de toegang tot drinkwater 100% bereiken in de regio Groot Agadir (Agadir-Ida Ou Tanane prefectuur en de economische regio Souss-Massa), die in staat is om grondwaterbronnen te preserveren.

Daarnaast worden extra investeringen van 600 miljoen dirham gewijd aan de installatie van 44 km pijpleidingen, de aanleg van een drinkwatertank van 35.000 m3, de installatie van 3 stroomlijnen (hoogspanning) over 55 km (van het Tiznit-station tot en met het Noor Ouarzazate zonnecomplex) en de bouw van 2 pompstations en 2 laadtanks.

"Dit grote project is onderdeel van de strategische visie van Koning Mohammed VI, die pleit voor de duurzame ontwikkeling van het Koninkrijk, het beheer van water op aanvraag, het behoud van het milieu en de kust, het behoud van de ondergrondse hulpbronnen en de bevordering van groene energie", aldus de verklaring.
marokko
souss-massa-regio
ontzilting
drinkwater
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
syrië
migranten
moord
rs berkane
ayoub el kaabi
vrouwen
genoa cfc
jaren
oost-ghouta
veiligheidsraad
atlasleeuwen
casablanca
mohammed vi
tanger
wk 2018
hervé renard
marrakech
rabat
spanje
daesh
politie
frmf
agadir
amsterdam