BBC Arabic: documentaire over de bezetting van de Grote Moskee in Mekka in 1979 (video)

algemeen
9
16 jul '17
Een documentaire van BBC Arabic blikt terug op de invasie van de Masjid al-Haram moskee in 1979 met niet eerder gepubliceerde getuigenissen.
Op 20 november 1979 viel een groep van ongeveer 250 mannen, onder leiding van Juhayman Al Utaybi, een gepensioneerde korporaal van de Saoedische Nationale Garde, de Grote Moskee binnen. Al Utaybi wilde het bewind van Saoedi-Arabië omver werpen en stelde dat de 'Mahdi', in de persoon van Mohammed Abdullah al-Qahtani, een van de leiders en tevens zijn zwager, was gekomen.

Pas na bijna 2 weken lukte het de Saoedische troepen om de controle over de heilige plaats te herwinnen. De botsing resulteerde volgens de officiële cijfers van de Saoedische autoriteiten in een totaal van 270 sterfgevallen, waaronder 127 militairen. Verder waren er 560 gewonden. Volgens diplomaten lag het daadwerkelijke dodental veel hoger, waarschijnlijk in de buurt van de duizend.

Al-Utaybi en 62 andere gevangenen werden onthoofd in Saoedi-Arabië (39 Saoediërs, 10 Egyptenaren, 6 Jemenieten en een paar Koeweiti's, Irakezen en Soedanese).

Ben je de Arabische taal niet machtig, maar zou je wel meer willen weten over dit onderwerp, dan raden wij het boek 'Het beleg van Mekka' van de schrijver Yaraslov Trofimov aan.Youtube link
mekka
beleg
bbc
documentaire
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
rohingya
syrië
moord
migranten
ayoub el kaabi
adel taarabt
spoorwegongeval
oost-ghouta
fifa
rs berkane
atlasleeuwen
casablanca
mohammed vi
tanger
wk 2018
hervé renard
marrakech
rabat
spanje
daesh
politie
frmf
agadir
amsterdam