Marokko verzoekt France24 om rectificatie na misleidende beelden protesten Al Hocema

buitenland
30
17 jul '17
De Marokkaanse minister van Communicatie en Cultuur, Mohammed Laarej, heeft de Arabische tak van France24 gevraagd om de fout die zij hebben gemaakt te corrigeren bij het uitzenden van beelden van protesten in Venezuela waarbij zij beweerden dat die in Al Hoceima plaatsvonden.
Laarej stuurde een brief hierover aan Marie-Christine Saragosse, CEO van France Médias Monde, de nationale Franse mediagroep die France 24, RFI en Monte Carlo Doualiya omvat.

"Die beelden, die Venezolaanse demonstranten voorstelde als jonge Marokkanen die door de ordetroepen in Al Hoceima in het noorden van Marokko werden achtervolgd, zorgde voor verwarring bij de kijkers van het tv-kanaal en waren misleidend", zei de minister in zijn brief.

Hij sprak de "verontwaardiging" van de Marokkaanse regering uit over de fout en verzocht dat deze fout gecorrigeerd en gerectificeerd wordt.

"Wat France24 heeft gedaan staat in tegenstelling tot de meest basale journalistieke regels die elke media, die zich bezighoudt met de transparantie en objectiviteit van het nieuws dat via zijn programma's wordt uitgezonden, verplicht is te respecteren".

Op 13 juli werd een videoclip uitgezonden tijdens een nieuwsprogramma dat twee dagen eerder door het Franse nieuwskanaal werd uitgezonden. Het werd gedeeld op Youtube, waarbij te zien is dat Venezolaanse demonstranten zich proberen te verbergen voor veiligheidstroepen die op hen schieten, meldt Moroccoworldnews.

De scène werd getoond tijdens een gesprek met Mohammed Ziane, een lid van het verdedigingsteam dat aangehouden Rif-demonstranten vertegenwoordigt, waarbij men impliceerde dat het beeldmateriaal afkomstig was uit Al Hoceima.

De "blunder" is niet de eerste die door de Arabische tak van het Franse kanaal is gemaakt. In juni gebruikten zij ook al beelden van marsen die verband hielden met de internationale Dag van de Arbeid op 1 mei tijdens een programma over protesten in Al Hoceima.
marokko
france24
rectificatie
misleidende beelden
demonstraties
al hoceima
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
rohingya
syrië
moord
migranten
ayoub el kaabi
adel taarabt
spoorwegongeval
oost-ghouta
fifa
rs berkane
atlasleeuwen
casablanca
mohammed vi
tanger
wk 2018
hervé renard
marrakech
rabat
spanje
daesh
politie
frmf
agadir
amsterdam