Marokko lanceert eerste navelstrengbloedbank

marokko
7
22 jul '17
Het Mohammed VI ziekenhuis in Marrakech kondigde de lancering aan van de eerste navelstrengbloedbank in Marokko.

Deze navelstrengbloedbank biedt een nieuw alternatief voor o.a. veel patiënten met kanker (acute leukemie, chronische leukemie, lymfomen, neuroblastoom) die wachten op een transplantatie van stamcellen, maar geen matchende donoren binnen de familie hebben. 

De navelstreng bevat grote aantallen stamcellen, die tot verschillende soorten bloedcellen kunnen uitrijpen. Tot dusver kregen patiënten die rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes nodig hadden een beenmergtransplantatie. Een belangrijke barrière hierbij wordt gevormd door de eis dat de patiënt en de beenmergdonor identiek moeten zijn voor de zogenaamde HLA-antigenen. Het HLA-systeem is echter zeer veelvormig, waardoor het moeilijk is de juiste beenmergdonor te vinden.

"Deze technologische prestatie is het gevolg van een harmonieus teamwork van verschillende afdelingen van het centrum, namelijk de kraamzorg afdeling, de navelstrengbloedbank, de organen- en weefseltransplantatie afdeling, laboratoria en de hematologie afdeling", aldus een verklaring van het Mohammed VI ziekenhuis aan het Marokkaanse persbureau MAP.

© Redactie 2017
marokko
marrakech
navelstrengbloedbank
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?