Onduidelijkheid over terrorismezaak Suriname

buitenland
1
28 jul '17
De twee Surinaamse Nederlanders die vastzitten op verdenking van terroristische activiteiten, zijn vrijdag voorgeleid.

De Surinaamse autoriteiten hebben nog geen uitspraken gedaan over de uitkomst van die zitting. Ook de advocaten van de verdachten zeggen niet te weten of hun cliënten langer blijven vastzitten.

Over de verdenkingen tegen de twee bestaat nog veel onduidelijkheid. Zelfs een van hun advocaten, Raoul Lobo, erkende "bitter weinig" te weten over de zaak. De mannen zitten in beperking en hadden de jurist tot vrijdag niet gesproken.

De mannen zijn volgens lokale media broers die werkten in de Islamitische slagerij van hun vader in Paramaribo. De autoriteiten brengen slechts mondjesmaat informatie naar buiten over de zaak.

Verbazing

De advocaten reageerden verbaasd op de gang van zaken. Zo vinden ze het opmerkelijk dat hun cliënten nog in beperking zitten.

De krant De Ware Tijd berichtte vrijdag dat een van de broers en een groepje mannen meer dan een half jaar in de gaten zijn gehouden door de Centrale Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (CIVD). Er zouden aanwijzingen zijn dat zij probeerden om mensen te rekruteren om zich in Syrië en Irak aan te sluiten bij Daesh.

Volgens de Surinaamse krant zou de oudste broer mogelijk een medebeheerder zijn geweest van één of meerdere chatrooms voor strijders. Daar zou onder meer zijn besproken hoe de grens met Syrië of Irak ongemerkt kon worden overgestoken.

© ANP 2017
suriname
terrorismezaak
onduidelijkheid
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi