Eid Al-Arch: De troonrede van Koning Mohammed VI en het Koninklijk pardon (video's)

marokko
48
30 jul '17
Koning Mohammed VI gaf gisterenavond een belangrijke en langverwachte troonrede. Daarnaast werd er Koninklijk pardon verleend aan 1178 gevangenen.

Tijdens de troonrede, waarbij Moulay Hassan en Moulay Rachid aan zijn zijde zaten, sprak Koning Mohammed VI voor de eerste keer openlijk over de demonstraties in Al Hoceima en de omliggende regio. Hij schaarde zich daarbij achter de veiligheidstroepen, die soms, al dan niet terecht, worden beschuldigd van te hard optreden. 

"Veiligheidsdiensten stonden face to face met de burgers. Zij hebben dapper en geduldig hun plicht vervuld, waarbij zij terughoudendheid en inzet voor de rechtsstaat lieten zien terwijl zij veiligheid en stabiliteit handhaafden".

"Wetshandhavers maken grote offers, zij werken dag en nacht in moeilijke omstandigheden om hun plicht te vervullen, om de interne en externe veiligheid en de stabiliteit van het land te handhaven en de veiligheid en de rust van de burgers te waarborgen."

De Koning gaf aan dat de eisen van de demonstranten voor onder meer beter onderwijs, betere gezondheidszorg en meer werkgelegenheid terecht zijn en dat dit niet alleen geldt voor de Rif-regio, maar voor heel Marokko.

Koning Mohammed VI haalde ook fel uit naar de politieke elite en vertelde hen dat zij hun verantwoordelijkheden serieus moeten nemen of hun ambt moeten neerleggen en aan diegene moeten geven die de verantwoordelijkheden serieuzer nemen. Marokko's ontwikkelingskeuzes zijn over het algemeen goed, het is de mentaliteit die problematisch is, zei de Koning. Hij riep de politieke elite op te stoppen met zich "te verschuilen achter het paleis".  De kritische toon van de Koning in de troonrede is ongekend, ook al legde hij al wel eerder sancties op aan diverse ambtenaren en overheidsdiensten. De Koning drong er ook op aan dat artikel 1 van de grondwet, die verantwoordelijkheid (van een overheidsfunctionaris) met aansprakelijkheid koppelt, "streng" moet worden toegepast.

De volledige troonrede is hier terug te zien.

Voor de troonrede gaf de Koning een Koninklijk pardon aan 1178 gevangenen, waaronder de PJD-jeugdleden die veroordeeld zijn voor het verheerlijken van terrorisme en diverse Rif-demonstranten. Eén van de demonstranten die een Koninklijk pardon kreeg is Salima Ziana, ook wel bekend als Sylia.

Enkele beelden van de vrijlating van Sylia zijn hier te zien en enkele beelden van de vrijlating van de PJD-jeugdleden zijn hier te zien.

Photocredit: MAP

© Redactie 2017
marokko
mohammed vi
troonrede
koninklijk pardon
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi