Nederlands-Turkse man in Turkije gearresteerd

algemeen
2
31 jul 14:00
Een Nederlands-Turkse man is in Turkije gearresteerd op verdenking van belediging van Erdogan.
De man is vorige week onmiddellijk bij aankomst op het vliegveld van Istanbul opgepakt. Volgens de aanklacht heeft hij Erdogan op sociale media een "dief" en "dictator" genoemd. Ook zou hij zich kritisch hebben uitgelaten over de politieke situatie in het land.

De echtgenote en kinderen van de man werden opgepakt, maar snel vrijgelaten. De man zat vast voor verhoor en is in de loop van vorige week vrijgelaten, maar mag Turkije niet verlaten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kreeg afgelopen vrijdag een anonieme melding over de arrestatie en zegt de identiteit van de man nog niet te kennen.

D66

D66 wil snel duidelijkheid over de Nederlander die vastzit in Turkije omdat hij de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zou hebben beledigd. Het is belangrijk dat Nederland hem zo snel mogelijk weer thuis krijgt, vindt de partij.

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma wil dat minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders, Nederlanders van Turkse komaf duidelijker waarschuwt voor de "onvoorspelbare situatie" in Turkije en de risico's die een reis met zich mee kan brengen. Sjoerdsma wijst erop dat er eerder dit jaar ook al berichten waren over Turkse Nederlanders die het land niet mochten verlaten. Hij vraagt zich af wat er met hen is gebeurd.

Sjoerdsma benadrukt dat ook Europese landen met het probleem kampen. Hij roept Koenders dan ook op tot gezamenlijke Europese actie.
© ANP 2017
turkije
erdogan
beledigen
gearresteerd
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
al quds
doden
wk voor clubs
amsterdam
real madrid
trump
el othmani
eredivisie
wydad casablanca
glory redemption
casablanca
atlasleeuwen
mohammed vi
tanger
hervé renard
marrakech
rabat
spanje
daesh
wk 2018
politie
turkije
aanslag
agadir