De groene moskee in Adana

algemeen
10
4 aug '17
Mensen van over de hele wereld hebben gehoord van de spectaculaire Blauwe Moskee in Istanboel. maar er is nog een andere moskee die de aandacht van bezoekers verdient, zij het voor andere redenen.

De met klimop bedekte Yesil Moskee, ook wel groene Moskee genoemd, ligt in Adana in zuid Turkije. Langs de Seyhan rivier, zo’n 40 kilometer van de Mediterraanse zee.

Terwijl de blauwe Moskee misschien spectaculairder is, lijkt de groene Moskee wat meer uitnodigend. Het is waarschijnlijk het meest groene gebouw in heel Turkije met klimop groeiend op zijn muren en een soort van botanische tuin vol met kleurrijke bloemen, die gelovigen een natuurlijk koele plek biedt om te bidden tijdens de hitte van de zomer. 

Anders dan andere minaretten die de hemel instijgen als gladde stenen torens, is de minaret van de Yesil moskee compleet bedekt met bladeren waardoor je de constructie zelf niet meer ziet. Het ziet er niet echt uit als een gebouw maar de moskee ziet er bijna uit als een bladerige tuin die op de een of andere manier gevormd is als een moskee. 

Het staat bekend als een van de mooiste plekken van Adana, de Yesil moskee charmeert zijn bezoekers. Naast een ongewone schoonheid en een koele plaats om te bidden heeft de klimop ook een ander doel: Het beschermt het gebouw.

De 'Yesil Mosque Protection and Sustenance Association' heeft de leiding over het onderhoud en de staat van het gebouw. De integriteit van de constructie is gehandhaafd zonder enige restauratie sinds 1965, toen de minaret werd gebouwd en de houten constructie werd vervangen door eentje van beton. "De met klimop beklede conditie van de moskee is een uitkomst zonder inspanning", zei Kadir Or, de voorzitter van de stichting.

Het is met toeval zo gelopen, maar voor ongeveer 40 jaar, proberen we zijn levendigheid te behouden. "De klimop die we eerst hadden lieten geen bladeren vallen. Omdat dit de constructie zou kunnen schaden hebben we een ander soort klimop, die hebben we uit de Toros bergen gehaald. Sindsdien, is de moskee bekend geworden als de Yesil moskee".


Bron: http://www.trip2orient.com/nl

© Redactie 2017
turkije
adana
groene
yesil
moskee
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi