'Turkse politie moet elders zoeken naar Joey'

buitenland
3
8 aug '17
NARLIYUKU (ANP) - Voormalig herder en restauranteigenaar Ali Gürsoy denkt dat de politie op andere plekken rond de bergen in Narliyuku moet zoeken naar de vermiste Joey Hoffmann (21) uit Haaksbergen.

"Er zijn één of twee valleien verderop waar hij eventueel zou kunnen worden gevonden. Dat is onherbergzaam terrein en het is daar moeilijk zoeken", zegt Gürsoy.

Hij is de man die begin juli de politie in de Turkse badplaats Silifke alarmeerde toen hij op archeologisch beschermd terrein allerlei machines en bouwmaterialen aantrof, grenzend aan zijn land. Daar kampeerde het echtpaar Björn en Derya Breukers uit Haaksbergen, dat daar met behulp van hun plaatsgenoot Hoffmann een huis wilde gaan bouwen.

Sinds enkele dagen is ook het bergdorp Narliyuku in de ban van het mysterieuze verhaal rond het Nederlandse drietal, van wie er twee na lange tijd boven water kwamen en de derde - Joey Hoffmann - al een maand spoorloos is. Een zoektocht zaterdag leverde niets op, een nieuwe speurtocht is ophanden, kondigde de politie in Silifke maandag aan.

Crimineel

Dorpsbewoners hebben pas recent lucht gekregen van de vermissing, nu ook de Turkse kranten berichten over de merkwaardige kwestie. Ze kunnen zich de Nederlanders met hun volgepakte busje goed herinneren. "Er zaten zo veel spullen in, dat het mij verbaasde dat er ook nog drie mensen in pasten", zegt Necmi Topal, een Duitse Turk die in de zomermaanden in Narliyuku vertoeft. Het gebied is beroemd om twee diepe kloven (Hemel en Hel) en een magnifiek uitzicht over de kuststrook.

Volgens hem moet de zaak van de verdwijning snel worden opgelost, "want we kunnen hier niet met een crimineel in ons midden leven". Hij sprak de Nederlanders rond 8 juli, bezocht de plek waar zij kampeerden. Het echtpaar uit Haaksbergen wilde de grond naar zijn zeggen kopen vanwege de zuivere zeelucht. Björn had een nier afgestaan aan zijn zieke echtgenote Derya en op die plaats hadden zij volgens Topal de minste kans op de overdracht van ziektekiemen.

Aanbetaling

Ze zouden het stuk grond voor 58.000 Turkse lira (circa 14.000 euro) willen kopen van een lokale restauranteigenaar en deden zelfs een kleine aanbetaling.

Maar die grond mag helemaal niet bebouwd worden, zegt Ali Gürsoy, die veel grond op en rond dat beschermde gebied bezit. Voor de plek die het echtpaar op het oog had, geldt volgens hem een bouwverbod vanwege de archeologische betekenis. De grond zit vol met oudheidkundige kostbaarheden. Een van de theorieën die wordt onderzocht, is volgens de politie of het echtpaar uit Haaksbergen daar opgravingen heeft gedaan. Er blijkt op veel plaatsen te zijn gezocht en de aarde is op veel plaatsen omgewoeld, maar door wie?

Thee

Hasan Gürsoy en zijn echtgenote Elif denken er het hunne van. Zij zagen de Nederlanders vorige maand langs hun boerderijtje aan een verlaten weg richting het provisorische kampeerterrein rijden en waarschuwden meteen de politie. Tijdens een uitgebreid gesprek met veel thee op een tapijt in de schaduw naast hun boerderij, zeggen zij dat ze de zaak al meteen niet vertrouwden.

Hasan kent het terrein als zijn broekzak, denkt dat de vermiste Joey mogelijk in een van de vele waterputten in het gebied terecht kan zijn gekomen, "om te drinken of om schaduw te zoeken". De sleutel rond het mysterie ligt volgens hem in handen van het Nederlands echtpaar, dat landarrest heeft gekregen en Turkije niet uit mag. Hasan: "Dood of levend, zij weten wat er is gebeurd."

© ANP 2017
haaksbergen
turkije
vermissing
joey
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi