Zwembond wil zwemles voor asielzoekers

algemeen
76
8 aug 16:32
De Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) vindt dat asielzoekers zwemles moeten krijgen of in elk geval informatie moeten ontvangen over de gevaren van water.
Aanleiding is het verdrinken van een zestienjarige jongen uit Syrië maandag in een zwembad in Venlo.

Volgens Alice Schols, die bij de bond over zwemlessen gaat, onderschatten asielzoekers de gevaren. Ze denken dat zwemmen makkelijk is omdat bijna iedereen in Nederland het kan, zo bevestigt ze een bericht van de NOS.

De zestienjarige jongen overleed nadat hij maandagmiddag in kritieke toestand uit het zwembad was gehaald. Twee jaar geleden verdronk een Syrisch meisje tijdens het schoolzwemmen in Rhenen.

Niet in asielzoekerscentrum

Een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zegt dat het slachtoffer in Venlo vermoedelijk al een verblijfsvergunning had en niet meer in een asielzoekerscentrum verbleef. Bewoners van een azc krijgen al informatie over de gevaren van zwemmen in natuurwater, zeker als dat veel in de omgeving is.

Bovendien gaan alle kinderen die in de asielopvang verblijven naar school, waar ze net als alle kinderen zwemles krijgen. Of niet krijgen als dit door bezuinigingen voor alle leerlingen is afgeschaft, aldus de COA-woordvoerder.

Schoolzwemmen afgeschaft

In Nederland doen veel ouders hun kind op zwemles als ze vier of vijf jaar oud zijn, stelt de zwembond. In een aantal gemeenten in ons land is schoolzwemmen afgeschaft.

Bij de meeste verdrinkingsgevallen in Nederland gaat het om toeristen of mensen die hier tijdelijk verblijven. Veel slachtoffers waren de afgelopen jaren afkomstig uit Oost-Europese landen als Polen.
© ANP 2017
zwembond
zwemles
asielzoekers
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
al quds
wk voor clubs
doden
trump
wydad casablanca
eredivisie
amsterdam
al jazira
mbark boussoufa
pvv
casablanca
atlasleeuwen
mohammed vi
tanger
hervé renard
marrakech
rabat
spanje
daesh
wk 2018
politie
turkije
aanslag
agadir