Daesh claimt aanslag in Barcelona, één verdachte doodgeschoten

buitenland
420
17 aug '17
Terreurorganisatie Daesh heeft donderdagavond de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag in Barcelona.

Dat gebeurde zoals gebruikelijk via het eigen persbureau Amaq. "De plegers van de aanslag in Barcelona zijn soldaten van Daesh. Ze hebben de operatie uitgevoerd als reactie op de oproep de coalitielanden te treffen", luidt het bericht van Amaq, verwijzend naar de door de VS aangevoerde alliantie die strijdt tegen Daesh.

Verdachte omgekomen

Een verdachte van de aanslag in Barcelona is volgens de krant La Vanguardia omgekomen tijdens een vuurgevecht met de politie. Dat zou zijn gebeurd in Sant Just Desvern, een voorstadje aan de westkant van Barcelona, in de buurt van de universiteit.

De man gaf gas toen de politie hem wilde aanhouden om zijn auto te controleren, schreef de krant. Een agent werd overreden en brak een enkel. Drie kilometer verderop kon de politie hem tot stoppen dwingen. Daarna volgde de schietpartij.

Volgens een ooggetuige van het vuurgevecht reed de dader in een witte Golf. Hij vertelde aan La Vanguardia dat de politie een robot heeft ingezet om het voertuig te doorzoeken op explosieven.

De autoriteiten hebben er nog niets officieel over bekendgemaakt. De Catalaanse politie bevestigt tot nog toe alleen dat één verdachte is opgepakt. Hoeveel daders betrokken waren bij de aanslag met een bestelbus in het hart van de stad is nog onduidelijk.

'Verdachte meldde gestolen ID bij politie'

De man die als eerste werd verdacht van betrokkenheid bij de terreuraanslag in Barcelona heeft zich zelf bij de politie gemeld, nadat hij had gezien dat zijn foto was verspreid via internet. Hij gaf zich aan in Ripoll waar hij woont. Dat is in het district Gerona, niet ver van de Franse grens. De burgemeester van de stad, Jordi Munell, bevestigt dat in de krant La Vanguardia.

De verdachte vertelde de agenten op het bureau dat zijn identiteitsbewijs was gestolen. Hij ontkent iets met de terreurdaad op de Rambla te maken te hebben. Hij was ten tijde van de aanslag in Ripoll.

Mogelijk is met zijn persoonsbewijs het witte bestelbusje gehuurd waarmee de dader in de drukke winkelstraat van de Catalaanse hoofdstad dertien voetgangers doodreed en tientallen verwondde. De politie trof een mogelijke vluchtauto aan in Vic, dat tussen Ripoll en Barcelona ligt.

President Catalonië: zo'n 80 gewonden en 13 doden

De president van de regio Catalonië, Carles Puigdemont, meldt dat zo'n tachtig mensen gewond zijn geraakt door de aanslag. Vijftien van hen zijn ernstig gewond, aldus Puigdemont. Hij vertelde donderdagavond dat twee verdachten zijn opgepakt, maar gaf geen details. De regionale regering had eerder bevestigd dat dertien doden zijn gevallen.

De Catalaanse regeringsleider benadrukte niet te zullen buigen voor geweld. 

© ANP 2017
barcelona
aanslag
daesh
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi