OM wil Daesh-strijders bij verstek voor rechter

algemeen
3
18 aug '17
Tien mannen die worden verdacht van deelname aan de gewapende strijd van Daesh, moeten zich volgende maand in de Rotterdamse rechtbank melden.

De kans is echter klein dat ze daar ook echt verschijnen, omdat alle verdachten geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland hebben en zich waarschijnlijk in het strijdgebied in Syrië of Irak bevinden.

Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) wil dat de strafzaken bij verstek worden behandeld als de verdachten niet verschijnen. De zittingsdatum is 12 september. Het gaat op één zaak na om een zogenoemde regiezitting, waarop onderzoekswensen worden besproken.

Er zijn al eerder zaken tegen Daesh-strijders bij verstek behandeld. De Haagse rechtbank veroordeelde een kleine twee maanden geleden nog drie mannen bij verstek tot zes jaar gevangenisstraf voor het plegen van terroristische misdrijven in de periode van 2012 tot 2016. Deze drie (35, 23 en 24 jaar oud) verblijven vermoedelijk nog in Syrië.

Strijd

De tien mannen die nu gedagvaard worden zijn Saryas Noori A. (28) uit Delft, Outhmane B. (36) uit Nijmegen, Ismaël B. (28) uit Utrecht, Redouan D. (22) uit Culemborg, Mohamed Ali D. (37) uit Rotterdam, Bashir M. (21) uit Rotterdam, Ahmet P. (29) uit Delft, Abdoussalam S. (24) uit Nijmegen, Abdulrahman S. (18) uit Gouda en Turgay Y. (29) uit Delft.

Het is bekend dat ze uit Nederland zijn vertrokken om deel te nemen aan de gewapende strijd van Daesh. Het OM wil met de berechting niet wachten tot zij terugkeren naar Nederland. "Bovendien worden risico’s met mogelijke terugkeerders uit het strijdgebied verkleind wanneer zij zijn veroordeeld. Zij kunnen dan bij terugkeer onmiddellijk worden aangehouden om de hun opgelegde straf uit te zitten", staat in de motivering om de strafzaken nu al te laten plaatsvinden.

© ANP 2017
daesh
strijders
om
verstek
rechter
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi