Schermutselingen tussen Marokkaanse delegatie en autoriteiten Mozambique (video)

buitenland
0
25 aug '17
Schermutselingen gisteravond in Maputo, waar een vergadering van TICAD (Tokio International Conference on African Development) werd gehouden. Met aan de ene kant de Marokkaanse en Japanse delegaties en aan de andere kant de Polisario en de Mozambikaanse autoriteiten die de aanwezigheid van de 'SADR' probeerden op te leggen, die niet waren uitgenodigd.
Er zouden gisterenavond 53 delegaties van Afrikaanse landen aanwezig zijn, in aanvulling op het gastland (Mozambique), zoals overeengekomen met Japan tijdens een voorbereidende vergadering op 11 april 2017 in New York. Tot verrassing van de Marokkaanse delegatie, geleid door de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita, was daar echter ook ineens een "gast", in de persoon van Mohamed Ould Salek die de SADR vertegenwoordigde.

De Marokkaanse delegatie had geen andere keuze dan te protesteren tegen de aanwezigheid van een entiteit die niet wordt erkend door internationale organisaties, zoals de VN, en al helemaal niet door Japan. Japan is mede sponsor, met de Verenigde Naties, voor een ambitieuze ontwikkelingsplan voor Afrika. Ook de Japanse delegatie protesteerde tegen de aanwezigheid van SADR.

Marokko veroordeelde, via het officiĆ«le Marokkaanse persbureau MAP, sterk "de manoeuvres van het gastland". 

"Aangezien Japan heeft geweigerd de marionetten entiteit sinds 1993 in TICAD toe te staan, in overeenstemming met de internationale wet, wilden de autoriteiten van Mozambique in deze vergadering de aanwezigheid van de entiteit opleggen, die niet door de Japanse kant werd uitgenodigd". 

De Mozambikaanse autoriteiten wilden de delegatie van de SADR koste wat het kost binnenhouden. Zij hebben besloten "eenzijdig op te treden met hun veiligheidstroepen, met inbegrip van elementen in militair uniform, om de leden van de Japanse en Marokkaanse delegaties aan te vallen, volledig in strijd met de regels en procedures voor conferenties en multilaterale vergaderingen", sloot MAP af.

Alhoewel hier te zien is dat zowel de Marokkaanse als de Japanse delegatie rustig weg loopt, volgen er toch diverse schermutselingen met veel duw- en trekwerk:YouTube link
© Redactie 2017
marokko
mozambique
japan
schermutselingen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
caf
iran
frankrijk
verenigde staten
jemen
islamitisch onderwijs
championsleague
onderwijs
arie slob
teheran
atlasleeuwen
casablanca
frmf
marrakech
politie
tanger
ajax
spanje
moord
afrika cup
rabat
eredivisie
daesh
mohammed vi