Veiligheid- en inlichtingendienst BCIJ onthult cijfers m.b.t. terrorisme in Marokko

marokko
0
6 sep '17
Het hoofd van de veiligheid- en inlichtingendienst BCIJ, Abdelhak Khiame, heeft aan het Marokkaanse dagblad Al Ahdath Al Maghribia belangrijke cijfers met betrekking tot terrorisme in het Koninkrijk onthuld, evenals cijfers over Marokkaanse strijders in Syrië en Irak.

127 terreurcellen ontmanteld in Marokko

Sinds 2002 hebben de Marokkaanse autoriteiten 127 terreurcellen op het nationale grondgebied ontmanteld, 51 daarvan waren verbonden met Daesh, 2938 mensen werden gearresteerd, waaronder 277 met een strafblad.

Gedurende dezelfde periode hebben de Marokkaanse diensten 350 plannen voor terroristische aanslagen (met explosieven) tegengehouden. Deze waren gericht op drukke plaatsen en toeristische trekpleisters.

929 Marokkaanse strijders in de gelederen van Daesh

Van de 1664 Marokkaanse strijders op de frontlinies in Syrië en Irak behoren 929 tot de terroristische organisatie Daesh. Ongeveer 100 anderen hebben zich aangesloten bij Cham Al Islam en 50 anderen bij Fateh al-Sham, het voormalige al-Nusra Front. Van al deze strijders hebben 225 personen een strafblad in Marokko voor terrorisme gerelateerde zaken.

378 Marokkaanse kinderen

Sinds het begin van de Irakese-Syrische crisis zijn 569 Marokkaanse strijders om het leven gekomen, de meeste van hen zijn gedood tijdens aanvallen in Syrië. 213 andere Marokkanen waren in staat om de conflictgebieden te verlaten.

Volgens de cijfers van BCIJ hebben 285 vrouwen zich bij Daesh aangesloten, 52 van hen zijn teruggekeerd naar Marokko. Er zijn ook 378 Marokkaanse kinderen in de conflictgebieden in Syrië en Irak. Slechts 15 van hen waren in staat om terug te keren naar het Koninkrijk.

© Redactie 2017
marokko
bcij
terrorisme
cijfers
syrië
irak
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi