Marokko's steden: Marrakech

marokko
0
11 sep '17
In de reeks met Marokko's steden richten wij de spotlights op Marrakech.

Marrakech is de derde grootste stad van Marokko en wordt ook wel de Rode stad genoemd, dit omdat de meeste huizen rood zijn geverfd. De rode stad heeft een prachtige ligging aan de voet van het Atlasgebergte. De stad heeft een belangrijk economisch centrum met steeds meer opkomende industrieën en markten, het toerisme speelt hierin een zeer grote rol. De stad heeft 1.170.000 inwoners.

Geschiedenis

De Almoraviden stichtten in 1062 de stad Marrakech op en het was voor lange tijd de hoofdstad van hun rijk. Hierna kwam de Meriniden dynasty die over Marokko heerste en Fez als hoofdstad verkozen boven Marrakesh. Rond 1162 werd er opdracht gegeven om een moskee te bouwen, de bekende Koutoubia moskee. Vroeger was het met een inwonersaantal van 200.000 mensen een van de grootste steden ter wereld. De kern van de stad is door UNESCO tot werelderfgoed verklaard.

Must sees

Het Djemaa el Fna plein
Het Djemaa el Fna plein ligt in het hart van de medina en kun je eigenlijk niet missen tijdens een bezoek aan Marrakech. Het is een groot bruisend plein die overdag niet zo druk is en waar je rustig een wandeling door kunt maken. 's Avonds verandert het plein in een grote podium waar je ogen te kort komt. Er zijn slangenbezweerders, verhalenvertalers, hennazetters, acrobaten en meer artiesten die op het grote podium hun talenten tonen aan de locals en toeristen.

Heb je honger gekregen na een wandeling op het plein? De rook van de vele eettentjes, waar je een smakelijke maaltijd voor weinig geld kunt krijgen, is van een grote afstand te zien. Ook verse sappen en jawel gekookte slakken (boubousch) kun je nuttigen bij een van de kraampjes.

Een minder gezellige gedachte: De betekenis van dit plein is "Plein des Doods", vroeger werden er executies op het plein uitgevoerd.

Majorreletuin
Jardin Majorelle oftewel de Majorreletuin. Een wandeling door deze bijzondere en creatief aangelegde tuin zorgt voor rust en ontspanning. De gebouwen, vijvers, en bloempotten zijn kobaltblauw (ook wel Majorelle blauw) en geel geschilderd. Er groeien zeldzame planten, prachtige exotische bloemen, hoge cactussen en er leven 15 soorten vogels in de tuin. Er zijn bankjes waar je lekker rustig kunt genieten van het ietswat koelere weer in vergelijking met de grote hitte in de drukke stad.

Palais de la Bahia
Achter grote normaal uitziende muren bevindt zich dit oude en grote paleis. Het paleis werd gebouwd in 1880 en heeft ongeveer 160 kamers, eromheen liggen mooie tuinen. De bouw duurde ongeveer 10 jaar en dat is duidelijk te zien aan de bijzondere architectuur. Als je het paleis binnenkomt loop je door zalen die voorzien zijn van mooie vloeren, bijzondere plafondschilderingen en glasmozaïek.

Het is een niet zo heel bekend paleis, het is daardoor ook vrij rustig. Heerlijk om in rond te dwalen en de principes van de Moorse paleisstructuur en de hoge standaard van afwerking in de Arabische wooncultuur van de 19e eeuw te bezichtigen.

Madrassa Ben Youssef
De Ben Youssef Madrassa is een Koranschool in Marrakech, het is een mooi voorbeeld van Islamitische architectuur en sacrale geometrie in grote artistieke perfectie.

Het gebouw is gebouwd rond 1570 en er is een binnenplaats die versierd is met marmer, cederhout, speciaal tegelwerk en gipsen ornamenten. De school heeft zich ontwikkeld tot één van de belangrijkste Koranscholen in de Islamitische wereld en behoort met 900 studenten tot de grootste in heel Afrika.

Een bezoek aan deze school zorgt voor een oase aan rust in de hectische stad, het heeft ook nog eens een mooie lichtinval voor artistieke foto's. Een echte aanrader!

Souk achter het Djemaa el Fna plein
De kraampjes staan in kronkelige rijen tegenover elkaar achter het Djemaa el Fna plein. In de kleine steegjes komt een grote verzameling van kleuren en heerlijke geuren je tegemoet. Er zijn souvenirs, dadels, noten, tapijten, hoeden, kleding, schoenen en 1000 en 1 andere dingen te koop. Zo ziet het er ook een beetje uit in de avond, als kraampjes uit een sprookje!

Gueliz & Hivernage
Het moderne en hippe gezicht van Marrakech komt duidelijk naar voren in de wijken Gueliz en Hivernage ze grenzen aan de oude Medina en worden ook wel Ville Nouvelle genoemd. Kenmerkend voor deze wijken zijn de brede boulevards met terrassen waar je heerlijk een bakje koffie of thee kunt doen, luxe hotels, moderne winkelcentra en de sjieke restaurants.

Wil je even uit de wereld van het oude traditionele gedeelte van Marrakech dan ben je binnen no time in het moderne gedeelte door middel van een taxiritje of door sportief een stukje te lopen.

De Koutoubia moskee
De Koutoubia moskee is de grootste en bekendste moskee van Marrakech. De moskee staat in het hart van het centrum van Marrakech, vlakbij het Djemaa el Fna plein. De minaret die een hoogte heeft van 69 meter valt vanuit vrijwel ieder punt in Marrakech op, deze wordt dan ook vaak door toeristen als oriëntatiepunt gebruikt.

De Koutoubia moskee is alleen al vanwege zijn indrukwekkende architectuur het bezoeken waard, de architectuur van de moskee is zo bijzonder dat de Hassan Toren in Rabat en de Giralda in Sevilla zijn geïnspireerd op de Koutoubia moskee.

Beste tijd om te gaan

Het warme landklimaat van Marrakech zorgt ervoor dat de kans op regen zeer klein is en dat de temperaturen zelden te laag zijn. De winters zijn mild maar wel iets natter, terwijl de zomers vaak warm tot snikheet zijn. De temperaturen in de zomer zijn meestal boven de 30 en zelfs 40 graden. In de winter ligt de gemiddelde maximumtemperatuur tussen de 18 en 22 graden Celsius.

Wil je mooi bruin worden en genieten van de warmte dan is Marrakech in de zomermaanden een ideale zonvakantie. Hou je juist niet van de binnenlandse felle zon dan kun je de Rode stad beter in de andere maanden bezoeken, dan zijn de temperaturen het aangenaamst voor een actieve vakantie.

Vervoer

Marrakech heeft een luchthaven, de internationale luchthaven Menara, beschikt over een treinstation en er rijden taxi's. Verder beschikt de stad ook over een busnetwerk, de belangrijkste bezienswaardigheden zijn goed met de bus bereikbaar. Je kunt ook gebruik maken van de open paardenkoetsen die je door de stad vervoeren.


Marokko heeft zoveel moois en beschikt over prachtige plaatsen, meer hierover volgende week in de volgende stad!

© Redactie 2017
marokko
marrakech
stedentrip
citytrip
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi