Hamas-regering in Gazastrook treedt af

buitenland
2
17 sep '17
De Palestijnse beweging Hamas ontbindt haar 'regerend comité' in de Gazastrook.

De Islamistische beweging zegt in een verklaring algemene verkiezingen te willen houden en open te staan voor dialoog met de rivaliserende Fatah-beweging onder leiding van president Mahmoud Abbas. Hamas nodigt de verzoeningsregering met vertegenwoordigers van Fatah uit om naar de Gazastrook te komen en de taken van Hamas' schaduwregering over te nemen. Hamas heeft sinds 2007 de leiding in het dichtbevolkte gebied.

Het in maart opgerichte regerend comité van Hamas in de Gazastrook wordt gezien als een rivaliserende regering voor de Palestijnse Autoriteit op de bezette Westelijke Jordaanoever, die wordt geleid door Fatah. 

Voorzichtige reactie Fatah op aanbod Hamas

De Fatah-beweging van de Palestijnse president Mahmoud Abbas is voorzichtig positief over het aanbod tot een dialoog dat rivaal Hamas heeft gedaan. Mahmoud al-Aloul, lid van het centraal comité van Fatah, noemde het goed nieuws dat de Hamas-beweging haar bestuurlijk comité in de Gazastrook wil ontbinden en algemene verkiezingen wil houden.

Al-Aloul hield wel een slag om de arm. "We willen niet overhaast reageren. Er zijn nog zoveel dingen die moeten worden opgelost."

De twee Palestijnse bewegingen hebben al eerder pogingen gedaan om nader tot elkaar te komen. Die gesprekken leverden niets op. Onder druk van Egypte, dat grote invloed heeft op Hamas, hebben de twee Palestijnse groepen vorige week in de Egyptische hoofdstad Caïro opnieuw over mogelijkheden tot verzoening gesproken.

© ANP 2017
palestina
hamas
fatah
gazastrook
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?