Marokko's steden: Al Hoceima

marokko
14
18 sep '17
In de reeks met Marokko's steden richten wij vandaag de spotlights op Al Hoceima.

Al Hoceima is gelegen in het noorden van het Rifgebergte, het is een havenstad en staat bekend om de prachtige stranden en evenzo mooie baaien. De stad heeft veel Spaanse invloeden overgehouden aan de overheersing van de Spanjaarden. Dit is nog goed terug te zien in met name de architectuur en het Spaans die vaak als tweede taal gesproken wordt. De stad telt ongeveer 400.000 inwoners en heeft na Nador de belangrijkste haven van het Rifgebied.

Geschiedenis

Al Hoceima werd in 1925 veroverd door de Spaanse generaal José Sanjurjo y Sacanell. Hij was daar aan land gekomen met zijn troepen en vernoemde in die tijd de stad naar zichzelf Villa Sanjurjo. Na 1926 groeide de stad niet veel. Het was een klein vissersdorpje dat alleen bestond uit een paar straatjes boven het beroemde strand Playa Quemado, na verloop van tijd bouwden de Spanjaarden er ziekenhuizen, scholen en huizen, Villa Sanjurjo groeide uit tot een kleine stad. Tijdens de Tweede Spaanse Republiek (1931-1939) werd de naam veranderd naar "Villa Alhucemas", en later "Alhucemas", naar de Arabische benaming voor lavendel. Na de Marokkaanse onafhankelijkheid in 1956 werd een Franse schrijfwijze gehanteerd: Al Hoceima.

De grootste inkomstenbron van Al Hoceima is de visserij. De handel in edelkoralen is ook een belangrijke inkomstenbron, het toerisme begint ook steeds meer te groeien. Al Hoceima heeft te maken gehad met meerdere zware aardbevingen zoals in 1994 en 2004. De aardbeving van 2004 was het hevigst met een kracht van 6,7 op de schaal van Richter, hierbij kwamen bijna duizend mensen om het leven.

Must sees

De Playa Quemado
De Playa Quemado is het bekendste strand in deze regio: het is ook het strand waar generaal Sanjurjo en z’n troepen in 1925 aan land kwamen. Niet alleen heerlijk om een verkwikkende duik in te nemen, maar van een afstandje is het ook een prachtig panorama te noemen en dit strand trekt dan ook menig bezoeker aan. Naast een prachtig zicht en fijn zwemvertier, laat zich onder het oppervlak van de zee ook nog een andere schat vinden, namelijk het koraal waarmee de meest prachtige sieraden gemaakt worden. Er zijn ook duik- en snorkel mogelijkheden.

Vissershaventje Qimado

In het vissershaventje Qimado liggen heel veel vissersboten, die met name 's nachts uitvaren om met behulp van een lichtbakken vis te vangen. Hier kan men dagelijks heerlijk verse vis kopen. Het behoort tot de mogelijkheden om hier een bootje te huren om langs de grillige rotskust een mooie boottocht te maken, om de talloze kleine eilandjes en onbereikbare baaitjes vanuit land te bereiken. Je kunt ook zwemmen in de zee en snorkelen in het heldere water. In dit gebied wordt ook het rode koraal of bloedkoraal gevonden die in mooie sieraden worden verwerkt.

De Playa Chafarina en Playa Asfiha
Als je meer van rust houd zijn deze schone stranden zeker een bezoek waard. Er zijn genoeg eetgelegenheden en je kunt een jetski huren die zorgt dat je adrenaline omhoog gaat. De ideale plaats om te relaxen en met je gezin heerlijk te genieten van de zee en het strand. De twee stranden zijn vrij rustig en worden vooral door families bezocht.

Centrum van Al Hoceima
In het centrum van Al Hoceima is een heel groot terras met restaurants en cafeetjes waar je kunt eten met uitzicht op de zee.

Al Hoceima's National Park
Het mooie en ongerepte National Park van Al hoceima is een van de verborgen parels van Marokko die gelegen is in het Rifgebied. Het park heeft een oppervlakte van 470 vierkante kilometer, waaronder 190 km2 op zee. Het gebied bevat prachtige natuur en is doorkruist door onverharde wegen, waardoor het ideaal is om als wandelroute te gebruiken of voor een tocht op de mountainbike. Er zijn veel bedreigde flora en fauna bewaard gebleven in het park. Verder zijn er zijn prachtige kalkstenen kliffen, thuya bossen en een belangrijke kolonie vis-adelaars in het natuurgebied te bewonderen. Een aanrader voor natuurliefhebbers en eenieder die bij wil komen van de drukte van de stad!

De Jbel Tidiquin
Hou je van avonturen dan is het beklimmen van de berg Tidiquin een gewaagde uitdaging. De berg kan tijdens de zomer en wintermaanden beklommen worden tijdens een dagtocht, als je op de top staat heb je het hoogste punt van deze streek bereikt.

Verse vis
Lekker verse vis eten in de vele restaurant die in de stad te vinden zijn, want ook op culinair gebied heeft de zee haar stempel op Al Hoceima gedrukt. Heerlijke vers gevangen vis die je zelf uitkiest gaat er makkelijk in na veel strand- en zee vertier!

Place Massira Al Khadra
In het nieuwere gedeelte van de stad vind je de Place Massira Al Khadra, met een spectaculair uitzicht op de Penom de Alhucemas. Dit is een eilandje in Spaans bezit op enkele meters afstand van de kust.

Vissersboot huren
Een vissersboot huren in Al Hoceima wordt steeds populairder vanwege de schitterende koraalsieraden die er worden gemaakt. Ook wordt er veel gevist, je ziet dag en nacht de vissersboten binnenkomen en uitvaren. Je kunt zo’n vissersboot huren en er een tocht mee maken langs de ruwe kust. Je kunt bijvoorbeeld de Bokkoya’s bezoeken, een aantal baaien die vanaf het land niet te bereiken zijn. Als je in de Middellandse Zee duikt, kun je het rode koraalrif zien.

Beste tijd om te gaan

Al Hoceima wordt gekenmerkt door een Mediterraan klimaat met warme, droge zomers en natte, zachte winters. Het klimaat van Al Hoceima is gematigd subtropisch te noemen, met koele zeewinden die afkomstig zijn vanuit de Middellandse Zee. Afhankelijk van het landschap zoals de hogere Riffijnse bergstreken, kunnen met name de winters behoorlijk koud zijn en er kan enige sneeuwval voorkomen.

De gemiddelde wintertemperatuur in Al Hoceima ligt rond de 16°C, in de zomer kunnen de temperaturen oplopen tot 33 graden. Al Hoceima is bijna het hele jaar door zonnig en ‘s zomers is het er prettig warm. Het watertemperatuur is altijd aangenaam het gehele jaar door. De zomerdagen zijn ‘s nachts fris, met zo nu en dan een kleine bui. De luchtvochtigheid is ondanks de kust altijd aangenaam, waardoor hoge temperaturen gemakkelijk te verdragen zijn.

Dit zorgt ervoor dat een bezoek aan Al Hoceima het gehele jaar door prettig is, het is niet te warm in de zomer en fris in de andere maanden.

Vervoer

Al Hoceima beschikt over een eigen vliegveld, de Cherif Al Idriss luchthaven. Vanuit de nieuwe haven van Al Hoceima verzorgen veerbootmaatschappijen, zoals Trans Med, overtochten tussen Al Hoceima en de Spaanse havenstad Almeria. Verder rijden er taxi's.

Marokko heeft zoveel moois en beschikt over prachtige plaatsen, meer hierover volgende week in de volgende stad!

© Redactie 2017
marokko
al hoceima
stedentrip
citytrip
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?