Marrakech: Lanceringsdatum en prijzen elektrische bussen eindelijk bekend (video)

marokko
0
20 sep '17
Na een niet geheel vlekkeloze testperiode worden dan eindelijk de elektrische bussen in omloop gebracht.

Op 28 september zullen de langverwachte elektrische bussen in Marrakech in omloop zullen worden gebracht. Na de uitgebreide testfase is deze startdatum definitief vastgesteld. Volgens de plaatsvervangend burgemeester van Marrakech, Ahmed El Moutassadik, is deze beslissing genomen na een vergadering tussen de burgemeester van de stad, Mohamed Larbi Belcaïd en de wali van de Marrakech-Safi regio, Abdelfattah Lebjioui, in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de instellingen en de betrokken diensten.

De testfase ging overigens niet helemaal vlekkeloos. Eén van buschauffeurs veroorzaakte twee ongelukken in twee maanden tijd (met dezelfde bus) tijdens testritten. Naast deze twee ongevallen lijkt het project van de elektrische bussen te lijden aan enige fouten op zowel materieel als financieel gebied. De bussen die naar verwachting door het Chinese bedrijf zouden worden afgeleverd, zouden aanvankelijk 24 meter bedragen, het bedrijf kon dat echter niet leveren, maar beloofde meer dan 18 meter te leveren. Uiteindelijk werden er bussen geleverd die slechts 12 meter waren. Bovendien werden er storingen gevonden in de kabels die bij de levering van de bussen werden meegeleverd, waardoor de nodige reparaties uitgevoerd moesten werden.

Van de 25 geplande elektrische bussen zullen er aanvankelijk 12 in gebruik worden genomen, legt El Moutassadik op de site pjd.ma uit. Hij specificeert dat de voertuigen 12 meter lang zijn en een capaciteit hebben van 71 zitplaatsen. De bussen zijn toegankelijkheid voor mensen met een beperking.

Wat de tarieven betreft, is de dagprijs als volgt vastgesteld:

Voor Marokkanen: 100 dirham voor 24 uur en 150 dirham voor 48 uur.
Voor buitenlandse toeristen: 150 dirham/24u en 200 dirham/48u.
Voor mensen met een beperking: 30 dirham/24u en 50 dirham/48u.

Er zullen ook losse ritten worden verkocht. Deze was eerder vastgesteld op 4 dirham per rit, maar dit wordt nu niet herhaalt. Of deze prijs dus nog steeds geldig is kunnen wij helaas niet bevestigen.

© Redactie 2017
marokko
marrakech
elektrische
bussen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?