Marokko en Nederland samen weer verder als voorzitter van het Global Counterterrorism Forum

marokko
2
21 sep '17
Marokko en Nederland werden opnieuw verkozen tot het voorzitterschap van het Global Counterterrorism Forum (GCTF).

Marokko en Nederland werden opnieuw verkozen tot het voorzitterschap van het Global Counterterrorism Forum (GCTF) voor een verdere periode van twee jaar op de 8e ministeriële vergadering van het forum op woensdag 20 september in New York.

"Aangezien het huidige mandaat eind 2017 verloopt, hebben de lidstaten aan Marokko en Nederland gevraagd om deze belangrijke structuur voort te zetten tot 2020," vertelde Nasser Bourita, de minister van Buitenlandse Zaken en internationale samenwerking, die co-voorzitter was van de vergadering met zijn Nederlandse tegenhanger, Bert Koenders.

"Het referendum om Marokko als leider van dit lichaam te vernieuwen is een sprekend bewijs van het vertrouwen dat de internationale gemeenschap hecht aan de Marokkaanse aanpak, ontwikkeld volgens de richtlijnen van Koning Mohammed VI, om het terrorisme te bestrijden", zei Bourita tegen de pers.

Deze beslissing is ook "een erkenning van de waardevolle en vaak doorslaggevende bijdrage van Marokko in de strijd tegen het terrorisme," voegde Bourita eraan toe.

"Op bilateraal niveau is de Marokkaans-Nederlandse samenwerking zeer belangrijk," zei Koenders en verwelkomde in dit opzicht Marokko's grote inspanningen in de strijd tegen terrorisme.

Het GCTF is een internationaal samenwerkingsverband van 29 landen en de Europese Unie dat zich inzet voor verbetering van de wereldwijde samenwerking op het gebied van terrorismebestrijding. Het Forum richt zich voornamelijk op thema’s zoals deradicalisering en het versterken van de rechtsstaat en het justitiële apparaat in het bestrijden van terrorisme. Het informele en a-politieke forum bestaat sinds 2011.

© Redactie 2017
marokko
nederland
gctf
voorzitterschap
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?