Artsen in Marokkaanse openbare ziekenhuizen gaan morgen staken

marokko
4
27 sep '17
Een ontmoeting tussen de vakbonden en de minister van Volksgezondheid heeft de staking niet kunnen voorkomen.

De minister van Volksgezondheid El Houssaine Louardi hield gisteren een vergadering met de meest representatieve vakbonden in de gezondheidssector. Deze ontmoeting was gewijd aan het onderzoeken van de situatie van de sector en ter bevordering van de dialoog, aldus een verklaring van het ministerie van Volksgezondheid.

De minister heeft de vakbonden voorgesteld andere vergaderingen "zo spoedig mogelijk" te plannen om de prioriteiten te definiëren en de dialoog te vergemakkelijken om de eisen van de professionals beter te kunnen beantwoorden.

De voorstellen van de minister vielen echter niet in goede aarde bij de vakbonden en hun verwachtingen. Zij betreuren het gebrek aan concrete en gekwantificeerde gegevens en een duidelijk tijdschema.

In een verklaring die na de vergadering is uitgegeven, handhaaft de 'Onafhankelijke Unie van de Openbare Artsen Sector' zijn oproep tot een nationale staking op 28 september, evenals een sit-in die op 16 oktober voor het ministerie van Volksgezondheid staat gepland.

Afgezien van het gebrek aan de nodige apparatuur en bekwame vakmensen in openbare ziekenhuizen, eisen de artsen in openbare ziekenhuis o.a. een verhoging van salarissen en vergoedingen. Zij eisen betaling volgens de salarisindex 509, wat gelijk staat aan bijna 15.000 dirham per maand. Momenteel krijgen zij betaald volgens de salarisindex 336 , wat gelijk staat aan 8600 dirham per maand.

De artsen roepen ook op tot de uitvoering van de overeenkomst van 21 december 2015, waarbij het ministerie van Volksgezondheid heeft toegezegd zich in te zetten voor de verbetering van de financiële voorwaarden van professionals in de sector, met name voor de eerder genoemde verhoging van salarissen en vergoedingen. 

Volgens dezelfde overeenkomst zouden artsen in de overheidssector het recht hebben om in de particuliere sector hun beroep te mogen uitoefenen, zolang dit niet in de weg staat van goede dienstverlening in de openbare ziekenhuizen. Deze overeenkomst heeft echter nog steeds geen wetgeving en juridisch kader.

© Redactie 2017
marokko
artsen
staken
ziekenhuizen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?