VN-chef vreest verslechtering Rohingya-crisis

buitenland
0
29 sep '17
Het geweld tegen de Rohingya zou kunnen overslaan naar andere delen van de Myanmarese deelstaat Rakhine.

VN-topman António Guterres waarschuwt dat de vluchtelingencrisis in Myanmar verder kan escaleren. Hij noemde recente ontwikkelingen tijdens een zitting van de VN-Veiligheidsraad een "humanitaire nachtmerrie".

De secretaris-generaal waarschuwde dat het geweld tegen de Rohingya-moslims zou kunnen overslaan naar andere delen van de Myanmarese deelstaat Rakhine. "Daar lopen mogelijk nog eens 250.000 moslims het risico te worden verdreven", waarschuwde de Portugees.

Buurland Bangladesh gaat nu al gebukt onder de toestroom van honderdduizenden gevluchte Rohingya. "We hebben ijzingwekkende verhalen gehoord van vluchtelingen, vooral vrouwen, kinderen en ouderen", zei Guterres. Zij spraken onder meer over ",excessief geweld, het gebruik van landmijnen tegen burgers en seksueel geweld".

De Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley riep landen op voorlopig te stoppen met het leveren van wapens aan Myanmar. "We moeten niet huiverig zijn om te benoemen wat het optreden van Myanmarese autoriteiten lijkt te zijn: een brute, aanhoudende operatie om het land te zuiveren van een etnische minderheid."

© ANP 2017
rohingya
myanmar
crisis
vn
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?