De moskee die een dorp voorziet van elektriciteit

marokko
4
1 okt '17
In Marokko helpt de eerste zonne-energie moskee in het land een hele gemeenschap.

Tadmamet ligt op slechts een uur rijden ten zuiden van de bruisende stad Marrakech. Gelegen in het Hoge Atlas gebergte zijn de 400 inwoners hier 40 km afgelegen van het dichtstbijzijnde dorp en men leeft er een eenvoudig, landelijk bestaan.

Gewassen zoals gerst, aardappelen en appels zijn de belangrijkste bron van inkomsten. De meeste mensen hebben geen auto's. Er zijn geen smartphones te vinden en geen internetverbindingen. Zelfs toegang tot elektriciteit is beperkt, en dat is vooral tijdens de koude wintermaanden erg lastig.

Vorig jaar maakte Tadmamet nieuws: de eerste zonne-energie moskee in het land werd daar gebouwd. Het dak is bedekt met zonnepanelen, die zoveel energie produceren dat niet alleen de moskee, maar ook grote delen van het dorp voorzien kunnen worden van elektriciteit.

De moskee in Tadmamet is uniek en het maakt deel uit van het 'groene moskee' project, een initiatief dat drie jaar geleden door de Marokkaanse regering is gestart. Het project is erop gericht het energieverbruik van openbare gebouwen te verminderen, te beginnen met de 51.000 moskeeën van het land.

"Het energieverbruik van moskeeën is niet zo complex als andere gebouwen, dus het is een goede plek om te beginnen," zei Jan-Christoph Kuntze van het Duitse vennootschap voor internationale samenwerking (GIZ), een Duitse overheidsinstantie die de onderneming steun gaf, aan de BBC.

In Tadmamet is de moskee ook het enige openbare gebouw in het dorp. Het wordt gebruikt als een lesruimte om het kleine schooltje te vervangen, dat gerepareerd moet worden. "De kinderen kunnen nu op elk moment komen om te studeren, omdat er licht is", zegt Brahim Idbdslaam, de leider van de dorpsvereniging. "De school had geen verlichting."

De moskee voorziet ook in de straatverlichting 's avonds en 's nachts. Vroeger zat het dorp in de duisternis na zonsondergang. En er zijn plannen om de extra elektriciteit te gebruiken om water uit de put te pompen voor irrigatie - iets dat momenteel handmatig wordt gedaan.

De moskee van Tadmamet is uitgerust met een zonneboiler die stevig in een hoek van het dak is geplaatst. "Privé huishoudens hebben geen warm water," zegt Kuntze. "Nu kunnen mensen uit het dorp een warme douche nemen in de wasruimte naast de moskee."

"De energierekening van de oude moskee werd verdeeld onder de leden van de gemeenschap, maar nu betalen we niets", zei Idbdslaam.

Bron: BBC World
Photocredit: German Corporation for International Cooperation

© Redactie 2017
marokko
tadmamet
moskee zonne-energie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?