Marokko's steden: Agadir

marokko
8
2 okt '17
In de reeks met Marokko's steden richten wij de spotlights op Agadir

Agadir is een havenstad in het zuiden van Marokko en is tevens de grootste badplaats van het land. De stad heeft een indrukwekkende badplaats die je veel mooie herinneringen op zal leveren wanneer je hier geweest bent. De sfeervolle marktjes, de gezellige restaurants, terrassen, de prachtige groene gebieden en het fijne strand staan garant voor een onvergetelijke tijd. De badplaats is te vinden aan de Atlantische Oceaan, aan de zuidelijke kust.

Agadir is een stad die totaal anders is opgezet dan de meeste bekende, Marokkaanse steden met de drukke kashba’s. De stad staat bekend om het toerisme vanwege de moderne opbouw en de vele open ruimtes. De stranden zijn prachtig en ongerept en zeer geschikt voor watersport. Agadir staat bekend om zijn rijke culturele erfgoed en telt een inwonersaantal van 678.596 (2004).

Geschiedenis

De stad ligt tien kilometer ten noorden van de monding van de Wadi Sous. In 1505 stichtten de Portugezen de stad Santa Cruz do Cabo de Gué, de oorspronkelijke naam van Agadir, de stad viel in 1541 in handen van de Saadidynastie. In de eeuwen die daarop volgden verwierf Agadir een belangrijke rol als haven van het vruchtbare Sous-gebied in Marokko. Een belangrijke exportproduct van de regio in die tijd was suiker.

Agadir werd in 1960 bijna volledig verwoest door twee aardbevingen en de daarop volgende branden en vloedgolven. Hierbij vielen 15.000 doden. De stad is in de loop der tijd geheel opnieuw opgebouwd en is vandaag de dag bekend om het toerisme en zijn streekproducten zoals olijfolie, arganolie, en amlou. Agadir en de omgeving ervan zijn rijk aan cultureel erfgoed.

Must sees

Het strand van Agadir
Het brede en schone strand is de grootste trekpleister van Agadir. Een bezoek aan het strand is zeker de moeite waard, het strand van Agadir is namelijk één van de mooiste stranden van Marokko. Het is een bruisende en levendige badplaats voor liefhebbers van zon, zee en strand. Het strand is 10 km lang en het water is heerlijk schoon.

Je kan zwemmen, snorkelen en duiken in de zee, daarnaast heb je meer sportieve activiteiten zoals surf clinics, kitesurfen of beachvolleybal. Je kunt bij diverse plaatsen terecht voor het huren van watersport benodigdheden. Het prettige aan het strand van Agadir is dat het kindvriendelijk is, de zeebodem loopt heel rustig en geleidelijk af, waardoor ook kinderen veilig in het water kunnen spelen, wel onder toezicht natuurlijk! Langs het strand is een brede boulevard waar je veel restaurantjes vindt voor als je na het zwemvertier trek hebt.

Het stadscentrum van Agadir
Achter de groene strook die het strand scheidt van het centrum is het gezellige leven van Agadir te vinden. Hier kun je terecht om te lunchen of te dineren in de vele restaurants of om heerlijk zoete traditionele muntthee of een ander drankje op een gezellig terrasje te nuttigen. Ook kun je recreëren op de diverse pleinen van de stad.

Berbermuseum
De officiële naam van de berbermuseum is Musee du Patrimonie Amazigh. Wie van geschiedenis en cultuur houdt of nader kennis wil maken met de rijke historie van Agadir, kan een bezoek brengen aan het Amazigh Museum. Het museum geeft je een kijkje in de tradities en de gewoontes van de berbers, de oudste bevolking van het land.

Je krijgt niet alleen inzicht op hun manier van leven in Marokko, maar je kunt er ook kennis maken met de persoonlijke geschiedenis en tradities. Je kunt er onder meer een collectie kunstwerken, een verzameling van zeldzame sieraden, accessoires en oude manuscripten bewonderen. Het is mogelijk om een gids te krijgen die je uitleg geeft van wat er tentoongesteld wordt.

Kasbah van Agadir
De kasbah die bovenop een berg staat is een van de zeldzame overblijfselen van het Agadir van voor de aardbeving in 1960. De Kasbah werd in 1540 door de Saadianen gebouwd om de stad tegen de Portugezen te beschermen.

Door een bezoek aan de kasbah te brengen zie je niet alleen wat van de geschiedenis, maar heb je ook een prachtig uitzicht vanaf de 240 meter hoge klif over de stad, haven, en de zee. Vooral tijdens zonsondergang wordt de kasbah drukbezocht. Je kunt er met de auto naartoe maar kunt ook een bergwandeling maken in ongeveer een uurtje en boven een taxi terugnemen. Conditie en ervaring is wel vereist, het kan in de hitte een pittige wandeling zijn.

De Souk (markt)
Dit is de beroemde openlucht markt ten zuidoosten van de stad. De markt is zeer groot en spreidt zich uit over een gebied van zes hectare. Er worden zeer veel soorten koopwaar aangeboden en in het bijzonder specerijen.

Haven en vismarkt in Agadir
Door de ligging van Agadir aan de kust is visserij een traditionele inkomstenbron voor de stad. In de ochtend komen de vissers terug met hun vangst en wordt de vis meteen verkocht en bereidt op de kade, versere vis kopen als dit kan niet. Het is mooi om te zien hoe de bootjes terugkomen en het is er gezellig druk.

Museum voor Volkskunst
Hou je van geschiedenis, dan kun je dit museum bezoeken. Dit museum is in 1992 gebouwd, je kunt hier kleurrijke en interessante voorbeelden zien van de tradities en volkskunst uit de Soussvallei.

Vogelvallei in Agadir
Het park heet Valleé des Oiseaux en ligt middenin de stad. Het is vooral leuk voor kinderen om dit klein vogelpark te bezoeken, je kunt papegaaien, zwanen en andere bontgekleurde vogels uit de hele wereld spotten. Het is gratis toegankelijk en leuk om er een wandeling door te maken.

Beste tijd om te gaan

Het klimaat in Agadir wordt vooral beïnvloed door de warme wind uit de Sahara. Door de beschutte ligging van de stad, achter het Atlas Gebergte is het in de zomer aangenaam warm en in de winter fris. Ga je voor een actieve vakantie zonder al te veel zon, dan is het ideaal om in de herfst of lente te gaan. Wil je liever relaxen en van de zon genieten dan is de zomer ideaal voor een zon, zee, strandvakantie. Omdat Agadir aan de kust ligt zijn de temperaturen in principe het hele jaar door aangenaam.

Vervoer

Agadir is goed te bereiken vanuit bijna alle Marokkaanse steden en ook vanuit diverse Europese steden, dankzij het de internationale luchthaven Al Massira, deze ligt ongeveer 20 kilometer buiten de stad. Verder beschikt Agadir over een busnetwerk, taxi's en zijn er ruime mogelijkheden om een auto te  huren.

Marokko heeft zoveel moois en beschikt over prachtige plaatsen, meer hierover volgende week in de volgende stad!

© Redactie 2017
marokko
agadir
reizen
stedentrip
citytrip
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi