Palestijns kabinet neemt macht van Hamas over

buitenland
0
3 okt '17
Het Palestijnse kabinet is in Gaza bijeen om de macht van Hamas in de Gazastrook over te nemen.

Het Palestijnse kabinet is in Gaza bijeen om onder leiding van minister-president Rami Hamdallah de macht van Hamas in de Gazastrook over te nemen. Hamas draagt het beheer van het gebied formeel over aan de regering van de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

Twee weken geleden kondigde Hamas de overdracht al aan. De beweging stemde tevens in met algemene verkiezingen. Dat waren stappen die door de Fatah-beweging van Abbas en de Verenigde Naties met instemming werden begroet. Verkiezingen werden in Palestina voor het laatst in 2006 gehouden.

Fatah is de grootste Palestijnse organisatie, gevolgd door Hamas. Laatstgenoemde trok de macht in de Gazastrook in 2007 gewapenderhand naar zich toe. Hamas wordt door de Verenigde Staten, de Europese Unie en Israël als terreurorganisatie beschouwd.

De scheiding tussen de twee Palestijnse bewegingen zat steeds een echte onafhankelijke Palestijnse staat in de weg. Die staat strekt zich uit over de Gazastrook, Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever.

© ANP 2017
hamas
macht
fatah
palestina
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi