Tarik Chadlioui mag uitgeleverd worden aan Spanje

buitenland
25
3 okt '17
De Britse rechtbank oordeelde dat Tarik Ibn Ali uitgeleverd mag worden aan Spanje.

De in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Belgisch-Marokkaanse imam Tarik Chadlioui, ook wel Tarik Ibn Ali genoemd, kan worden uitgeleverd heeft de Britse rechtbank besloten. Chadlioui (43) wordt beschuldigd van het maken van propagandafilms die mensen aanmoedigen om te vechten voor Daesh in Syrië, meldt de BBC. De vermeende misdrijven hebben betrekking op twee bezoeken aan Mallorca in 2014 en 2015.

De advocaten van Chadlioui gaven aan dat de uitlevering zijn mensenrechten schendt. Zij vertelden de rechtbank dat uitlevering van Chadlioui, vader van acht kinderen, zijn recht op een gezinsleven (in het kader van het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens) in gevaar brengt. Chadlioui is de enige broodwinner van het familie die sinds 2015 in Birmingham woont.

Het hoofd van de rechtbank Emma Arbuthnot weigerde de claim, omdat de familie van Chadlioui in aanmerking komt voor sociale voorzieningen (o.a. een uitkering) en hulp van de moskee kan zoeken.

"In het ergste geval, en ik accepteer dat het misschien lastig zal zijn, kunnen de oudste twee kinderen een baan zoeken - ze zijn 17 en 18", zei Arbuthnot.

Chadlioui was een van zes mensen die op 28 juni in verschillende landen in Europa gearresteerd werden op verzoek van onderzoekers in Mallorca. Bij eerdere hoorzittingen protesteerde Chadloui tegen zijn vastzetting en gaf aan onschuldig te zijn.

Zijn 43-jarige advocaat, Malcolm Hawke, vertelde de rechtbank: "Zijn verdediging is dat hij duizenden van deze video's gemaakt heeft, waarom is hij niet in België gearresteerd? Als hij voor Daesh wierf, zou dit al lang voordat hij in het Verenigd Koninkrijk was aangekomen opgemerkt zijn".

Chadlioui heeft zeven dagen de tijd om in beroep te gaan tegen de beslissing.

Moslims luisteren graag naar Chadlioui. Hij is geliefd door zijn frisse manier van preken en gebruikt humor om dingen te verduidelijken. Moskeebesturen zien hem ook graag komen omdat hij voor volle moskeeën zorgt.

© Redactie 2017
tarikchadlioui
tarikibnali
uitlevering
spanje
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?