Terrorisme: Nederlandse minister van Veiligheid en Justitie wil samenwerken met Marokko

marokko
7
6 okt '17
De Nederlandse minister zei dit gisteren in Rabat.

De Nederlandse minister van Veiligheid en Justitie, Stef Blok, zei gisteren in Rabat dat het van buitengewoon belang is om ervaringen en kennis met Marokko te delen om terrorisme te bestrijden, zowel bilateraal als internationaal, via het Global Counterterrorism Forum (GCTF).

Blok zei dit bij een workshop, gehouden op 5 en 6 oktober door het Nederlands Instituut Marokko (NIMAR) en het Marokkaanse Centrum voor Strategische Studies (CMES), dat werd bijgewoond door Nederlandse en Marokkaanse onderzoekers en experts, meldt yabiladi.

Blok zei dat Marokko en Nederland niet alleen een gemeenschappelijke geschiedenis delen, maar ook gezamenlijke uitdagingen, met name met betrekking tot radicaliseringsproblemen en veiligheid, en grote inspanningen om in te grijpen. Hij benadrukte dat het belangrijk is dat Nederland en Marokko hun inspanningen en kennis combineren op het gebied van terrorismebestrijding en radicalisering.

Hij sprak ook over de essentiële rol van gezinnen en de sociale en religieuze omgeving "die kan helpen om een persoon terug te brengen op het goede pad en hem te helpen zijn plaats in de maatschappij te vinden". Terwijl jongere generaties meer sociaal succesvol zijn, hebben ze ook meer problemen met identiteit, solidariteit en het zoeken naar betekenis, waardoor ze ontvankelijk zijn voor radicale ideeën, legde hij uit.

Ter herinnering, Marokko en Nederland werden op 20 september jongstleden opnieuw verkozen tot het gezamenlijke voorzitterschap van het Global Counterterrorism Forum (GCTF) voor een verdere periode van twee jaar.

Het GCTF is een internationaal samenwerkingsverband van 29 landen en de Europese Unie dat zich inzet voor verbetering van de wereldwijde samenwerking op het gebied van terrorismebestrijding. Het Forum richt zich voornamelijk op thema’s zoals deradicalisering en het versterken van de rechtsstaat en het justitiële apparaat in het bestrijden van terrorisme. Het informele en a-politieke forum bestaat sinds 2011.

© Redactie 2017
marokko
nederland
terrorisme
samenwerking
gctf
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?