12x reis etiquette voor de moslimreizigers

algemeen
0
8 okt 10:01
Lees in dit artikel de 12 reis etiquette die elke moslimreiziger zou moeten weten.
Abu Hurairah heeft ooit gemeld dat de boodschapper van Allah, vrede zij met hem, zei: "Drie soorten smeekbeden zullen zonder twijfel worden beantwoord: Het gebed van degene die onrecht is aangedaan, het gebed van de reiziger en het gebed van een vader tegen zijn kind." (Tirmidhi, Abu Dawud) 

Wanneer een dergelijke status wordt toegekend aan het gebed van een reiziger, kan dat eigenlijk alleen maar betekenen dat reizen voor de Islam een hoger doel heeft. Als dat zo is, moeten we enig respect (etiquette) in acht nemen terwijl we reizen. Dit als een vorm van verantwoordelijkheid en plicht voor onszelf, voor degenen die we achterlaten en voor degenen die we zullen ontmoeten op onze reizen. Dit is om ervoor te zorgen dat Allah 's zegeningen ons de hele reis zullen blijven begeleiden.

Met deze kleine inspanning kunnen we ons natuurlijk niet opzadelen met een eindeloze lijst van adabs en etiquette, maar we kunnen wel een aantal praktische tips met u delen.

Etiquette 1: Vervul al uw verantwoordelijkheden alvorens u op reis gaat

Alvorens uw reis begint, dient u ervoor te zorgen dat al uw verantwoordelijkheden zijn vervuld tot de dag dat u terugkeert. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het inlossen van een openstaande schuld bij iemand of een taak die nog verricht moet worden op het werk voordat u weg bent. Voor studenten geldt dat een eventuele opdracht of huiswerk voor vertrek voltooid dient te zijn. Voor ouders is het belangrijk om ervoor te zorgen dat degenen die thuisblijven en onder hun verantwoordelijkheid vallen, voldoende middelen hebben om in het levensonderhoud te voorzien terwijl u weg bent.

Het punt is, maak van uw afwezigheid tijdens het reizen geen excuus om te ontsnappen aan uw verantwoordelijkheden. Dit zal namelijk niet alleen van invloed op uw persoonlijke reputatie zijn maar ook op de reputatie van de Islam zelf.

Etiquette 2 : Intentie en doel mogen niet afkeurenswaardig zijn

Algemeen gezien, zoals bij alle daden in de Islam, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de intentie en het doel van uw reis niet afkeurenswaardig zijn. Hiermee bedoelen we dat het reizen niet mag worden gezien als een gelegenheid om dingen te doen die verboden zijn wanneer u niet aan het reizen bent, zoals bijvoorbeeld wiet roken.

Etiquette 3: Wees niet buitensporig in uw voorbereidingen en bestedingen


In lijn met de intentie van juiste bedoelingen adviseren we u niet buitensporig te worden in de bestedingen tijdens uw voorbereidingen. Onze ervaring leert dat een aantal mensen onnodig veel geld uitgeven aan nieuwe koffers, kleding etc. voor hun reizen. Dergelijke excessen zijn niet alleen beperkt tot de kwaliteit maar heeft ook betrekking op de kwantiteit. Bijvoorbeeld: Waarom zou u een enorme koffer meenemen terwijl een middelgrote al meer dan voldoende is? Een kleinere koffer helpt ook nog eens tegen onnodig veel uitgaven tijdens het winkelen.

Etiquette 4: Zoek zegeningen en vergiffenis, neem afscheid van familieleden

Het lijkt misschien cliché maar het is belangrijk om voordat u op reis gaat te vragen om zegeningen en vergeving van uw ouders, uw echtgenote, uw kinderen of iemand die verantwoordelijk is voor u. Zelfs in het dagelijks leven behoort u niet onaangekondigd het huis te verlaten, wie weet vind u wel de dood onderweg. Op de dag van vertrek is het ook belangrijk om de tijd te nemen voor het afscheid van uw familie en dierbaren.

Etiquette 5: Reciteer Doa voor bescherming

Als u vertrekt uit uw huis, stapt u met uw rechtervoet eerst uit de deur en onthoudt daarbij het volgende:

Als u dit reciteert: “Bismillāh, tawakkaltu ' ala Allāh, wa lā ḥaula wa lā quwwata illā billāh” (In de naam van Allah, er is geen macht en geen kracht behalve bij Allah) terwijl u het huis verlaat, dan zult u worden verteld wat betekent: “U bent beschermd en gered. Sheitan zal u verlaten” (Tirmidhi, abu Dawud)

Etiquette 6: Wijs een leider aan


Als u in een groep op reis gaat, is het van belang om een leider binnen de groep te benoemen. Hierdoor wordt u niet afgeleid door het besluitvormingsproces in groepsverband en het biedt leiderschap tijdens uw reis. Abu Sa'id Al-khudri en Abu Hurairah hebben verteld dat de Profeet vrede zij met hem heeft gezegd en wat betekent: “Wanneer drie personen samen op reis gaan moeten ze één van hen benoemen als hun leider.” (Abu Dawud)

Etiquette 7: Bereidt uzelf voor

We adviseren om wat onderzoek te doen naar de plaatsen die u zult gaan bezoeken zodat u optimaal kunt profiteren van uw reis. Enkele aanbevelingen zijn om u in te lezen in een stukje geschiedenis van uw bestemming, uit te zoeken welke munteenheid u nodig heeft (inclusief landen waarin u over moet stappen), of u adapters nodig heeft en wat de lokale tijden voor het gebed zijn. Hiermee kan u onnodige stress voorkomen tijdens uw reizen.

Etiquette 8: Voer twee stuks Raka’ah uit van Sunnah Musafir

Voordat u uw huis verlaat kunnen we u aanbevelen om twee Raka’ah uit te voeren. Aan het einde hiervan kunt u iedere dua die u wilt reciteren. Daarbij zou u ook het volgende kunnen reciteren: “Allahumma inni ataqarrabu bihinna ilaika fakhlifni fi ahli wa maali” 

Etiquette 9: Zorg dat u gewassen bent

Een ander voordeel na het uitvoeren van deze twee Raka'at is dat u uw huis verlaat in een gewassen staat. Er zijn vele voordelen te bedenken om in een gewassen staat te zijn, zoals bijvoorbeeld dat je niet opnieuw een wassing hoeft te doen tijdens uw reis. Helemaal wanneer er beperkt water beschikbaar is.

Etiquette 10: Doa voor bescherming wanneer u een nieuwe plek bezoekt

Khaulah bint Hakim heeft verteld dat de Profeet vrede zij met hem zei en wat betekent: 'Wie ergens neerstrijkt en zegt: “A’udhu bikalimatil laahi attammaat min sharri maa khalaq” (ik zoek toevlucht met de perfecte woorden van Allah tegen het kwaad van wat hij heeft gemaakt). Niets zal hem kunnen schaden totdat hij die plaats verlaat." (Moslim) 

Dus we dringen er bij u op aan om dit te onthouden en te reciteren wanneer u naar een nieuwe plek gaat, het zal zorgen voor bescherming door Allah, in sha Allah.

Etiquette 11: Gedraag en kleed u bescheiden

We adviseren reizigers ook om zich bescheiden te kleden en te gedragen wanneer ze reizen. Het is niet alleen uit respect voor de plaats en de mensen die u bezoekt, maar het is ook het handhaven van onze persoonlijke plicht naar Allah, vrede zij met hem. Onthoud dat waar u ook gaat en wie u ook spreekt, u zult altijd een ambassadeur van de Islam zijn. Zorg dat u bewust bent van dit feit en wees op uw best!

Etiquette 12: Koop geschenken en souvenirs

Een laatste punt van respect: Koop, wanneer mogelijk, enkele geschenken of souvenirs voor uw familieleden, vrienden of collega's die voor u hebben ingestaan tijdens uw afwezigheid op het werk. Het vertegenwoordigt een warm gebaar van goede wil en van uw waardering voor hen.

De Profeet, vrede zij met hem, zei en wat betekent: “Geef elkaar geschenken, dat zal leiden tot meer liefde voor elkaar.” (Bukhari)


Bron: http://www.trip2orient.com/nl
reizen
moslim
etiquette
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
al quds
real madrid
wk voor clubs
glory redemption
jamal ben saddik
rico verhoeven
achraf hakimi
trump
demonstratie
wydad casablanca
casablanca
atlasleeuwen
mohammed vi
tanger
hervé renard
marrakech
spanje
rabat
daesh
wk 2018
politie
aanslag
turkije
al hoceima