Marokko woedend over opmerking van Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie

marokko
20
9 okt '17
Marokko heeft officieel gereageerd via de ambassade in Brussel.

Marokko heeft via zijn ambassade in Brussel officieel gereageerd op de opmerking van de Belgische Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken, die de situatie van de mensenrechten in Marokko vergeleek met die van Soedan. 

Francken deed deze uitspraak in een zaterdag gepubliceerd interview in de Belgische kranten 'La Libre belgique' en 'La Dernière Heure' en Marokko liet niet lang op zich wachten met een reactie.

"De ambassade van Marokko in België spreekt zijn hevige protest en diepe verontwaardiging uit na de uitspraken van de Belgische Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, de heer Theo Francken", leest een verklaring aan het Belgisch ministerie van Buitenlandse Zaken.

De diplomatieke vertegenwoordiging van het Koninkrijk geeft aan dat de verklaringen van de heer Francken getuigen van "een gebrek aan kennis van de mechanismen van samenwerking en permanente dialoog tussen de twee landen in alle aangelegenheden".

Deze uitspraken, onderstreepte de verklaring, "zijn politiek onaanvaardbaar".

De Marokkaanse ambassade vindt dit soort "gevaarlijke en provocerende uitspraken betreurenswaardig", komend van een lid van de Belgische regering, terwijl de zeer nauwe betrekkingen tussen de twee landen "een veelzijdige samenwerking en sterke vriendschap op hoog niveau" hebben bereikt.

Niet de eerste keer

Dit is niet de eerste opmerkelijke uitspraak van Francken, zo zei hij in 2011 in een Facebook bericht: "Ik kan me wel iets voorstellen bij de economische meerwaarde van de Joodse, Chinese en Indiaanse (sic) diaspora, maar minder bij de Marokkaanse, Congolese of Algerijnse. Of is dat te aangebrand?".

In 2007 lekte er ook een email waarin hij schreef: "Het feit bvb. dat homo's steeds vaker agressief behandeld worden in bvb. Brussel, heeft alles te maken met het hoge aantal islamieten en kutmarokkaantjes en niet met ons".

© Redactie 2017
marokko
belgië
francken
opmerking
woedend
ambassade
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?