Marokkaanse steden: Rabat

algemeen
1
9 okt 19:01
In de reeks met Marokko's steden richten wij vandaag de spotlights op Rabat
Rabat is de hoofdstad van Marokko en ligt aan de Atlantische Oceaan op de linkeroever van de monding van de rivier Bou Regreg. Het is de op een na grootste stad van Marokko na Casablanca. Rabat heeft een zeer rijke geschiedenis, dit is goed terug te zien in de vele historische monumenten die er te bezichtigen zijn. De hoofdstad heeft ongeveer 1,6 miljoen inwoners.

Geschiedenis

De plaats van het huidige Rabat werd al heel lang bewoond. De stad stond tijdens de Romeinse periode bekend als Chellah (Sala) en lag aan de oevers van de rivier de Bou Regreg. Hierna veroverden de Romeinen deze nederzetting en veranderden die in een kolonie met de naam Sala Colonia. In de 5e eeuw n.Chr. werd de Romeinse stad verlaten.

Rome behield de nederzetting, hierna namen Berberse vorsten Chella over. In 1150 bouwde de Almohadische kalief Abd al-Mu'min hier een burcht die later de Kasbah van Oudaya zou worden genoemd, een moskee en een verblijf. Het geheel werd een ribat genoemd, een vesting. De huidige naam van de stad komt van Ribat Al Fath, wat "het kamp van de overwinning" betekent.

Yaqub al Mansour, een kalief van de Almohaden, verplaatste de hoofdstad van zijn rijk naar Rabat. 

In 1912 werd Marokko door de Fransen bezet en besloot generaal Hubert, de Franse officier die de leiding had, om de hoofdstad van Fes naar Rabat te verplaatsen. In 1956 werd Marokko onafhankelijk en besloot koning Mohammed V om Rabat hoofdstad te laten blijven.

Must sees

Kasbah des Oudaias en de Andalusische tuinen
Vlak naast de Medina liggen de Andalusische tuinen en de Kasbah des Oudaias. De Andalusische tuinen zijn een heerlijke oase te midden van al de drukte van Rabat. Wanneer je bent uitgekeken op de prachtige tuinen vol met sinaasappelbomen, palmen en bloemen, kun je gewoon verder lopen naar de Kasbah des Oudaias. Dit is een op een berg gebouwde fortificatie met prachtig uitzicht op de Atlantische Oceaan. De Kasbah werd gebouwd tijdens het bewind van de Almohaden. Heerlijk voor als je even uit de drukte van de Marokkaanse hoofdstad wilt ontsnappen en wilt genieten van de rust.

De Medina
Achter prachtige oude stadsmuren ligt de bruisende binnenstad van Rabat ook wel "swika" genoemd. De oude stadswijk is, zoals bijna overal in Marokko, ook in Rabat het hart van de stad. Een grote menigte van mensen, zowel locals als toeristen, stromen door de vele toegangspoorten binnen in dit autoloze labyrint op zoek naar mooie souvenirs en de beste koopjes.

Handelaren verkopen hier bijna werkelijk alles! Als je van winkelen houdt, is dit de ideale plaats, je kunt hier uren ronddwalen en al het moois bekijken. Ze verkopen kruiden, specerijen, leren artikelen, aardewerk spullen, kleding, tapijten, houten meubelen en nog veel meer interessante dingen. Pas op dat je niet verdwaald!

Chellah
Dit is een necropolis aan antieke ruïnes en middeleeuwse gebouwen in de buitengebieden van Rabat. Het is vroeger een Romeinse stad geweest, wat goed terug te zien is aan de gebouwen en architectuur. De Islamitische architectuur is ook goed terug te zien in de ruïnes.

In Chellah zijn ook mooie tuinen en beekjes waar je kunt wandelen en van de natuur kunt genieten. Hou je van geschiedenis, dan is een bezoek aan chellah zeker de moeite waard.

De Hassan-toren
De Hassantoren is de 44 meter hoge minaret die deel uitmaakt van de sultan Yaqub al-Mansur moskee die hoog uitrijst boven de overblijfselen van de moskee, die in de 18e eeuw werd verwoest door een aardbeving. Met de bouw van deze minaret werd in 1195 begonnen, maar het werd echter nooit afgemaakt. De bouw van de minaret was op zijn helft en het was de bedoeling dat het de grootste minaret van de wereld zou moeten worden. Toen in 1199 kalief Yaqub al-Mansur overleed, werd de bouw stilgelegd.

 Vlakbij bevindt zich het mausoleum van Mohammed V en Hassan II, de grootvader en vader van de huidige Koning van Marokko. Het gebouw bestaat uit het mausoleum, een moskee en een peristylium.

Archeologisch Museum
Hou je van musea dan is een bezoek aan het Archeologisch Museum in Rabat de moeite waard, het museum is gebouwd op de Citadel heuvel. In het museum zijn velen voorwerpen te bewonderen die gevonden zijn tijdens verschillende opgravingen in Marokko. Ook zijn er juwelen gevonden die in het museum worden tentoongesteld. Een deel van de collectie is afkomstig uit Volubilis dat bij Mèknes ligt.

Musée National des Bijoux

Dit musea is gevestigd in het Moorse paleis in de Kasba, hier kan de musea liefhebber een mooie collectie van Marokkaanse sieraden bewonderen.

Rabat vanaf het water
Vlakbij de Medina en de Kasbah des Oudaias vind je een rustig stukje zee. Het is mogelijk om een boottocht te maken, je hebt hier varend een prachtig uitzicht over Rabat.
Er worden verschillende boottochten aangeboden. Je kunt bijvoorbeeld van Rabat naar Salé worden gebracht. Je kunt ook een roeiboot huren en hier een tochtje in maken.

Rabat MegaMall
In de Rabat MegaMall vind je talloze winkels en er zijn ook veel restaurants waar je een hapje kunt eten na het shoppen. Verder is er een schaatsbaan, een bowlingbaan en diverse kinderspeelplaatsen. Leuk voor een familie uitje, omdat ook de kinderen zich hier prima kunnen vermaken.

Winkelstraat Agdal
Dit is een lange winkelstraat met allerlei soorten moderne winkels en eetgelegenheden.

Rue des Consuls
Ook hier kunnen shop liefhebbers een wandeling maken om de talloze kraampjes en winkeltjes te bezichtigen.

Beste tijd om te gaan

Rabat heeft een Middellandse zee klimaat wat wordt gekenmerkt door warme zomers en zachte winters. In de zomermaanden valt er bijna geen neerslag en in de winter kan er af en toe een bui vallen. Wil je een zon vakantie, dan zijn de zomermaanden juli en augustus aan te raden. Vanaf oktober begint het frisser te worden, ideaal voor een actieve vakantie. Wil je juist van de natuur genieten dan zijn februari, mei en juni hier het meest geschikt voor, dan staat alles in de bloei en kun je genieten van prachtige bloemen en de mooie natuur.

Vervoer

Rabat beschikt over de internationale luchthaven 'Rabat-Salé Airport'. Rabat beschikt over een treinstation, heeft een tramsysteem en er rijden volop bussen en taxi's. De tram heeft voldoende lijnen die je naar de belangrijkste plaatsen in de stad brengen. Het busnetwerk in Rabat is goed, je kunt bijna overal met de bus komen, wel is het zo dat de bussen vaak heel erg vol zijn.


Marokko heeft zoveel moois en beschikt over prachtige plaatsen, meer hierover volgende week in de volgende stad!
marokko
rabat
stedentrip
citytrip
reizen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
al quds
real madrid
wk voor clubs
glory redemption
jamal ben saddik
rico verhoeven
achraf hakimi
trump
demonstratie
wydad casablanca
casablanca
atlasleeuwen
mohammed vi
tanger
hervé renard
marrakech
spanje
rabat
daesh
wk 2018
politie
aanslag
turkije
al hoceima