Europese Unie wil geen Marokkaanse kip

marokko
12
9 okt '17
EU-deskundigen wijzen op de tekortkomingen in de traceerbaarheid en hygiënische omstandigheden van pluimvee in Marokko.

De Europese Unie wil geen 'Made in Morocco' kip. EU-deskundigen wijzen op de tekortkomingen in de traceerbaarheid en hygiënische omstandigheden van pluimvee in Marokko. Zij geven ook aan dat de sector zwakke punten heeft in het toezicht op vogelgriep en de ziekte van Newcastle, rapporteert het dagblad L'Économiste vandaag.

De krant herinnerde eraan dat het Koninkrijk een aanvraag heeft ingediend voor de uitvoer van vleesproducten van pluimvee naar de EU. En zoals elk land dat zijn producten op Europees grondgebied wenst te verkopen, is Marokko vervolgens onderworpen aan een EU-audit om onder meer de technische bekwaamheid van de veterinaire diensten van de bevoegde autoriteiten (ONSSA) te beoordelen en de effectiviteit van hun controlesystemen.

Na de EU-audit in september, zeiden de EU-deskundigen dat er "niet volledig werd voldaan aan de voorwaarden voor de sanitaire certificering van pluimveeproducerende bedrijven voor de uitvoer van producten naar de EU".

Met betrekking tot het toezicht, de controle en de uitroeiing van de vogelgriep en de ziekte van Newcastle, constateerden de auditors dat ze bij de vorige inspectie in 2016 duizenden pluimvee hebben ontdekt die één van deze ziekten had, waardoor er "twijfel is over de effectieve capaciteit van deze controles". De deskundigen zijn van oordeel dat het toezichtstelsel dat momenteel in plaats is m.b.t. tot de ziekte van Newcastle, de bevoegde autoriteiten niet toelaat om mogelijke uitbraken van infectie te identificeren en te melden.

© Redactie 2017
marokko
kip
europese unie
onssa
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi