VN: weer 11.000 Rohingya naar Bangladesh

buitenland
1
10 okt '17
De vluchtelingenstroom groeit weer.

Meer dan 11.000 Rohingya-vluchtelingen zijn maandag vanuit Myanmar naar Bangladesh getrokken. Dat bevestigde VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, die aankondigde met de lokale autoriteiten een tijdelijk opvangcentrum op te zetten.

Een woordvoerder van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen sprak in Genève over een forse toename van het aantal vluchtelingen dat de grens oversteekt. Het ging vorige week nog om ongeveer 2000 mensen per dag. "We bevinden ons weer in een situatie waarin we groot alarm moeten slaan vanwege de instroom", stelde hij.

Het is onduidelijk waarom de vluchtelingenstroom weer groeit. "Sommige van deze mensen zijn enkele dagen geleden weggevlucht uit hun huizen; anderen al twee weken geleden", zei de woordvoerder. "We moeten ons duidelijk voorbereiden op de komst van meer vluchtelingen."

Enorme vluchtelingenkampen

Sinds het einde van augustus zijn honderdduizenden Rohingya-moslims vanuit Myanmar de grens overgestoken. Zij hebben hun intrek genomen in enorme vluchtelingenkampen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) begon dinsdag met het vaccineren van de ontheemde Rohingya tegen cholera.

Meer dan duizend medewerkers trekken de kampen in om mensen te vaccineren, zei de WHO-gezant in Bangladesh. Hij waarschuwde dat de vaccinatiecampagne geen alternatief is voor het oplossen van de problemen rond de gebrekkige sanitaire en drinkwatervoorzieningen in de kampen. "We winnen er alleen tijd mee."

De leefomstandigheden van veel vluchtelingen zijn slecht. Mensen wonen opeengepropt in hutjes van bamboe of zeilen op modderige heuvels. Geïmproviseerde toiletten komen soms uit op de meertjes waar vluchtelingen zich in wassen, terwijl veel nieuwe drinkwaterputten volgens de WHO ondiep en vervuild zijn.

© ANP 2017
rohingya
vluchtelingen
myanmar
bangladesh
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi