Rajoy eist opheldering van Catalanen

buitenland
16
11 okt '17
De Spaanse premier wil duidelijkheid of gisterenavond nou wel of niet de onafhankelijkheid werd uitgeroepen.

De Spaanse premier Mariano Rajoy eist van de regioregering van Catalonië dat ze duidelijk maakt of ze dinsdag nu wel of niet de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen. Op basis van die uitleg beraadt Madrid zich op de stappen die het tegen Catalonië gaat nemen.

De Catalaanse premier Carles Puigdemont riep dinsdag in zijn toespraak in het parlement in Barcelona niet de onafhankelijkheid uit, maar vroeg wel om een mandaat om dat te doen. Hij zei dat er dan meteen tijd moet worden ingeruimd voor onderhandelingen met Spanje. Later op de avond zorgde hij voor nog meer verwarring door samen met een aantal andere regionale politici een document te ondertekenen waarin Catalonië zich onafhankelijk verklaart van Spanje. Spaanse media stelden dat de verklaring "eerder een symbolisch dan een juridisch karakter" had. Over het document is niet gestemd in het Catalaanse parlement.

Rajoy riep zijn ministerraad woendagochtend bijeen voor overleg over een reactie op de toespraak van Puigdemont. Door de regioregering van Catalonië formeel om opheldering te vragen, kan Rajoy afhankelijk van de reactie van de regioregering artikel 155 van de grondwet activeren. Met dit artikel kan Rajoy het Catalaanse zelfbestuur opheffen en de regio onder controle van Madrid brengen.

© ANP 2017
spanje
catalonië
rajoy
opheldering
onafhankelijkheid
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi