'Manifestaties van dorst' tegen watertekorten in zuiden van Marokko

marokko
165
13 okt '17
Ze worden de 'manifestaties van dorst' genoemd: in het zuiden protesteren de lokale bewoners regelmatig tegen herhalende watertekorten.

"Leven zonder water is een hel!", zei Atmane Rizkou, voorzitter van de Marokkaanse Vereniging voor de Rechten van de Mens (AMDH) in Zagora, de stad in zuid-Marokko die het hardst door deze watercrisis wordt getroffen.

"De situatie is kritisch, het is een dagelijks lijden voor de bewoners", zei Jamal Akchbabe, voorzitter van de 'Vereniging van vrienden van het milieu van Zagora'.

Sinds het begin van de zomer "zitten gezinnen meerdere dagen zonder kraanwater, anderen hebben maar een paar uur per dag", zegt Akchbabe. "Dit water is ondrinkbaar, dus mensen kopen drinkwater dat in grote flessen wordt verkocht", voegt hij toe.

Om zich te laten horen hebben de inwoners van Zagora verschillende vreedzame demonstraties georganiseerd, aanvankelijk getolereerd door de autoriteiten. Maar op 24 september hebben veiligheidsagenten ingegrepen om een demonstratie uit elkaar te drijven en werden zeven mensen gearresteerd, die worden vervolgd voor "deelnemen aan een onbevoegde demonstratie", aldus de lokale voorzitter van de AMDH.

Op 8 oktober, tijdens een nieuwe demonstratie, hebben veiligheidsagenten in de stad "gewelddadig opgetreden".  Er werden die dag 21 mensen gearresteerd, die voor dezelfde aanklachten worden aangeklaagd, tijdens "botsingen tussen demonstranten en de autoriteiten", aldus Akchbabe. "De demonstranten worden onderdrukt, beledigt en vernedert. De stad is in een staat van belegering", bekritiseerde hij.

De oorsprong van dit watertekort is een tekort aan regenval in combinatie met de overbenutting van grondwater voor de landbouw, met name voor "de teelt van watermeloen die veel water verbruikt", zegt Akchbabe.

"Zagora is niet de enige regio die lijdt aan het gebrek aan water", waarschuwt Abdelmalek Ihazrir, wetenschappelijk en auteur van een proefschrift over het Marokkaanse waterbeleid. "Dit geldt ook voor de Midden-Atlas, Rhamna, de Rif (...), de vermindering van de regen veroorzaakt een overbenutting van het grondwater over het hele land", zei hij, waarna hij pleit voor "een nieuw, rationeler beleid en alternatieve methoden".

In Rabat is de kwestie als prioriteit op de agenda gezet van de regering en de Koning zelf is bezorgd over de waterschaarste. Aan de uitvoerende kant worden vergaderingen gehouden om oplossingen te vinden. Eind september beloofde het hoofd van de regering Saad Eddine El Othmani "nood- en strategische maatregelen". Op 2 oktober jongstleden zat Koning Mohammed VI de ministerraad voor en riep hij het hoofd van de regering op een commissie op te zetten om deze kwestie in de komende maanden op te lossen. Die commissie is inmiddels opgezet.

Bron: AFP/H24Info
Photocredit: H24Info

© Redactie 2017
marokko
watertekort
zagora
manifestaties
dorst
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi