Toespraak van Koning Mohammed VI voor het parlement (video)

marokko
8
14 okt '17
Koning Mohammed VI leidde gisteren de herfstsessie van het nieuwe wetgevende jaar in het Huis van Afgevaardigden in Rabat.

De toespraak van Koning Mohammed VI was een voortzetting op de eerdere troonrede. Hij begon zijn toespraak met de behoeften van het Marokkaanse volk: kwaliteitsonderwijs, gezondheidszorg voor iedereen en effectieve overheidsadministratie ver van corruptie. De Koning gaf aan dat er streng zal worden opgetreden tegen de dysfuncties die de overheidsdiensten beïnvloeden met betrekking tot bestuur, efficiëntie en kwaliteit van de diensten die aan de burgers worden aangeboden. 

De Koning gaf ook aan dat het huidige Marokkaanse ontwikkelingsmodel zijn beperkingen heeft aangetoond: het is niet meer in staat in de behoeften van de burgers te voorzien, het creëert te veel ongelijkheid en omvat niet de jongeren die onvoldoende training en opleiding hebben en/of werkloos zijn. De Koning keerde in zijn toespraak tevens terug naar de vertragingen van het project Manarat Al Moutawassit in Al Hoceima. 

De Koning kondigde ook een aantal beslissingen aan:
- met betrekking tot investeringen zal een ministerie voor Afrikaanse zaken worden opgericht om de uitvoering daarvan te volgen. Binnen de afdeling Binnenlandse Zaken en Financiën wordt een follow-up-eenheid opgezet.
- Het Marokkaanse ontwikkelingsmodel moet worden herzien.
- Jonge mensen moeten speciale aandacht krijgen. Er wordt een constitutionele instelling ingesteld, de 'Adviesraad voor Jongeren'.
- Geavanceerde regionalisatie moet een strikt uitvoeringsschema hebben. De human resources vaardigheden moeten overgebracht worden naar alle regio's.

De toespraak van de koning brengt cruciale vraagstukken voor de toekomst van Marokko naar voren: de behoeften van burgers, inkomens en banen, waardigheid, maar ook gezondheidszorg, onderwijs, kwaliteit van de overheidsdiensten, inclusiviteit van jongeren en sociale en territoriale ongelijkheden.

De video van de gehele toespraak is hier te bekijken:

YouTube link

© Redactie 2017
marokko
mohammed vi
toespraak
parlement
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi