'Raqqa staat op punt te vallen'

buitenland
14
14 okt '17
De Syrische stad Raqqa, door Daesh in 2014 uitgeroepen als hoofdstad van het kalifaat, staat op het punt van vallen.

 Dat heeft een woordvoerder van de Syrisch-Koerdische militie YPG zaterdag gezegd. Het is eerder een kwestie van uren dan van dagen. "De strijd gaat nog door, maar Daesh is bijna verslagen. De stad kan vandaag of morgen al bevrijd zijn", aldus Nouri Mahmoud.

Het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten berichtte dat bussen Raqqa zijn ingereden om de laatste Daesh-strijders en hun familie de stad uit te brengen. Dat zou onderdeel zijn van een deal tussen Daesh en de door de Amerikanen gesteunde Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), waartoe de YPG behoort. 

De door de Verenigde Staten geleide coalitie in de strijd tegen Daesh is eveneens hoopvol gestemd en liet weten dat de afgelopen 24 uur ongeveer honderd stijders zich hebben overgegeven en zijn afgevoerd. Waarheen is niet bekendgemaakt.

Zware gevechten

"We verwachten de komende dagen nog zware gevechten en zeggen dus niet precies wanneer we denken dat Daesh compleet is verslagen in Raqqa", reageerde kolonel Ryan Dillon per e-mail. Hij voegde eraan toe dat ongeveer 85 procent van de stad is heroverd op de terreurorganisatie. De afgelopen week zijn zo'n 1500 burgers door de linies heen in veiligheid gebracht.

Als Raqqa valt, maakt Daesh eigenlijk alleen nog de dienst uit in delen van de Syrische provincie Deir al-Zor, die grenst aan Irak. Dat gebied langs de rivier de Eufraat wordt van twee kanten aangevallen, door de SDF vanuit het noorden en door het Syrisch regeringsleger met Russische luchtsteun vanuit het zuidwesten.

© ANP 2017
syrië
raqqa
daesh
ypg
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?