Tichla: een goudmijn voor Marokkanen

marokko
23
17 okt '17
Oued Ed-Dahab werd door de Spaanse kolonisten niet voor niks Río de Oro genoemd.

Tichla is een landelijke gemeente in de provincie Aousserd in de regio Dakhla-Oued Ed-Dahab. Oued Ed-Dahab werd door de Spaanse kolonisten niet voor niks Río de Oro (Spaans voor gouden rivier) genoemd.

Begin 2017 begonnen veel Sahrawi's in het Tichla-gebied goud te delven. Het verhaal begon in januari toen een gerucht over de aanwezigheid van goud in Tichla in de regio circuleerde. Veel Marokkanen die in het zuiden wonen gingen vervolgens naar Tichla, vergezeld van goudwinning machines die tussen 20.000 en 30.000 dirham kosten.

Le360 meldt dat toen het nieuws zich verspreidde iedereen met een machine goud kon gaan zoeken. Degenen die erin slaagden het te vinden, verkochten het vervolgens in Dakhla tegen prijzen tussen 350 en 400 dirham per gram.

Degenen die goud zoeken wachten meestal op de herfst of winter, omdat het koeler is. Goud stijgt dan naar de oppervlakte en wordt dus makkelijker te extraheren, in tegenstelling tot de zomer, als het metaal zich in de diepte van de grond verbergt.

Het lijkt erop dat de lokale autoriteiten de afgelopen dagen hebben besloten om de winning van goud in Tichla te verbieden en om iedereen te arresteren die daar toch een poging toe doet.

© Redactie 2017
marokko
tichla
goud
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?