Artsen in Marokkaanse openbare ziekenhuizen kondigen nieuwe staking aan

buitenland
0
20 okt '17
De onderhandelingen tussen de vakbond en het ministerie van Volksgezondheid zitten muurvast.
Er is al langere tijd gesteggel tussen de 'Onafhankelijke Unie van de Openbare Artsen Sector' en de minister van Volksgezondheid El Houssaine Louardi. Ondanks verschillende ontmoetingen en een eerdere staking op 28 september lijken de onderhandelingen muurvast te zitten. De vakbond kondigt daarom een nieuwe staking aan op 1 november.

Alle artsen, met uitzondering van de eerste hulp diensten, zullen die dag in heel Marokko staken. Er zal in Rabat een sit-in gehouden worden voor het ministerie van Volksgezondheid waarna er in een mars doorgelopen wordt naar het parlement.

Afgezien van het gebrek aan de nodige apparatuur en bekwame vakmensen in openbare ziekenhuizen, eisen de artsen in openbare ziekenhuis o.a. een verhoging van salarissen en vergoedingen. Zij eisen betaling volgens de salarisindex 509, wat gelijk staat aan bijna 15.000 dirham per maand. Momenteel krijgen zij betaald volgens de salarisindex 336 , wat gelijk staat aan 8600 dirham per maand. 

De artsen roepen ook op tot de uitvoering van de overeenkomst van 21 december 2015, waarbij het ministerie van Volksgezondheid heeft toegezegd zich in te zetten voor de verbetering van de financiële voorwaarden van professionals in de sector, met name voor de eerder genoemde verhoging van salarissen en vergoedingen. 

Volgens dezelfde overeenkomst zouden artsen in de overheidssector het recht hebben om in de particuliere sector hun beroep te mogen uitoefenen, zolang dit niet in de weg staat van goede dienstverlening in de openbare ziekenhuizen. Deze overeenkomst heeft echter nog steeds geen wetgeving en juridisch kader.
marokko
artsen
staking
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
ziekenhuis
arrestatie
drugshandel
frmf
moskee
sebta
gevangenisstraf
economie
el jadida
jamal sellami
atlasleeuwen
casablanca
mohammed vi
tanger
hervé renard
marrakech
rabat
spanje
wk 2018
daesh
politie
agadir
trump
al hoceima