Haagse politiemol veroordeeld tot vier jaar cel

algemeen
0
24 okt '17
De Haagse politiemol Amine A. is dinsdag door de Haagse rechtbank veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf.

De Haagse politiemol Amine A. (28) is dinsdag door de Haagse rechtbank veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf wegens schending van zijn ambtsgeheim en lidmaatschap van een criminele organisatie. De rechtbank vindt bewezen dat A. informatie uit de politiesystemen over hennepkwekerijen heeft doorverkocht en zich schuldig heeft gemaakt aan omkoping. Hij mag als bijkomende straf gedurende negen jaar geen publiek ambt meer bekleden.

Tegen A. was door het Openbaar Ministerie eerder vijf jaar cel geëist.

De voormalig hoofdagent bij de Haagse politie heeft die informatie in 2016 doorgespeeld aan zijn vriend Yassine H., aldus het vonnis. H. haalde de kwekerijen samen met anderen leeg, voordat de politie daar een inval deed.

Criminele organisatie

H., tegen wie vier jaar gevangenis werd geëist, is veroordeeld tot 3,5 jaar cel. Samen vormden zij volgens de rechtbank een criminele organisatie. Dat niet duidelijk is wie de afnemers van de gestolen henneptoppen waren, doet daar volgens de rechtbank niet aan af.

In zijn vonnis zei de voorzitter van de rechtbank dat A. "zich schaamteloos heeft laten omkopen" en "min of meer onder de ogen van zijn collega's" politie-informatie over hennepkwekerijen deelde met zijn handlanger H. Dat gebeurde in een periode van circa vier maanden in 2016, gedurende vele telefonische contacten tussen de twee verdachten. Uit afgetapte gesprekken blijkt volgens de rechtbank "zonneklaar dat beiden heel vaak en heel veel communiceerden".

Twee medeverdachten werden voor betrokkenheid veroordeeld tot drie respectievelijk vier maanden. Een vijfde verdachte werd vrijgesproken.

© ANP 2017
politiemol
amine a
den haag
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi