Politieke aardbeving in Marokko, Koning Mohammed VI ontslaat 3 huidige ministers

buitenland
468
25 okt '17
Een aardbeving vanavond in het politieke landschap van Marokko, waar de Koning 3 minister en de directeur-generaal van ONEE op staande voet ontsloeg.
Koning Mohammed VI ontving vanavond in het Koninklijk Paleis in Rabat de eerste president van de Rekenkamer Driss Jettou, het hoofd van de regering Saad Eddine El Othmani, de minister van Binnenlandse Zaken Abdelouafi Laftit en de minister van Financiën Mohamed Boussaid.

Jettou presenteerde aan de Koning het onderzoek naar het evaluatieverslag van het Al Hoceima-programma "Manarat Al Moutawassat". De ministeries van Binnenlandse Zaken en Financiën hadden al hun eigen verslagen ingediend, waarin zij concludeerde dat er haperingen en vertragingen waren maar verduistering of fraude uitsloten. De Koning had niettemin besloten de definitieve verificaties aan de Rekenkamer toe te vertrouwen.

De Koning ontsloeg na de presentatie per direct Mohamed Hassad (toenmalig minister van Binnenlandse Zaken en huidig minister van Onderwijs), Houcine El Ouardi (toenmalig en huidig minister van Volksgezondheid), Nabil Benabdellah (toenmalig en huidig minister van Volkshuisvesting), Larbi Benckheikh (voormalig directeur-generaal van OFPPT en huidig staatssecretaris belast met de beroepsopleidingen) en Ali Fassi Fihri, directeur-generaal van de nationale elektriciteits-- en drinkwaterautoriteit ONEE.

Het vanavond gepresenteerde verslag van de Rekenkamer concludeerde dat er tijdens het vorige mandaat disfuncties waren. 

In het licht van de genoemde vertragingen hebben sommige afdelingen een deel van hun bijdragen aan het Noordelijk Ontwikkelingsagentschap overgedragen om hun verantwoordelijkheden te ontwijken.

De programma monitoring commissie kwam pas in februari 2017 samen, 16 maanden na de ondertekening van het programma. Ook bleek dat de lokale monitoring commissie, onder voorzitterschap van de gouverneur in die tijd, de belanghebbenden niet kon mobiliseren of motiveren.

Verschillende ministeries, evenals overheidsinstellingen, hebben hun verbintenissen niet nageleefd en de vertragingen die zij hebben geleden, zijn niet gerechtvaardigd.

De Koning heeft op basis van de rapporten besloten de eerdere genoemde personen op staande voet te ontslaan en dat verscheidene andere persoonlijkheden in de toekomst geen publieke functies meer mogen vervullen, omdat zij het vertrouwen dat in hen was geplaatst hebben geschonden. De persoonlijkheden die geen publieke functies meer mogen vervullen zijn: Lahcen Haddad (voormalig minister van Toerisme), Rachid Benmokhtar (voormalig minister van onderwijs), Lahcen Ekkouri (voormalig minister van Jeugd en Sport), Mohamed Amine Sbihi (voormalig minister van Cultuur) en Hakima El Haite (voormalig minister van Milieuzaken).

Het hoofd van de regering is opgedragen om andere namen voor te dragen aan de Koning om de ontslagen ambtenaren te vervangen.
© Redactie 2017
marokko
al hoceima
mohammed vi
ontslag
ministers
onee
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
china
duitsland
italië
lombardije
afc ajax
thierry baudet
tweede kamer
immigratie
marrakech
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
caf
hakim ziyech
transfer talks
mohammed vi