Ophef in Catalonië om mogelijke verkiezingen

buitenland
11
26 okt '17
De Catalaanse leider Carles Puigdemont is volgens goed ingevoerde bronnen van plan zelf vervroegde regionale verkiezingen uit te schrijven.

Dat leidt tot veel commotie in Catalonië, waar voorstanders van onafhankelijkheid woest reageren op de geruchten.

Puigdemont zou aanvankelijk om 13.30 uur een verklaring afleggen, maar dat ging niet door. De Catalaanse regioregering liet later weten dat de geplande toespraak van de baan is. Een reden is niet genoemd. De Catalaanse leider spreekt later naar verwachting het parlement toe.

Mocht Puigdemont inderdaad verkiezingen uitschrijven, dan zou de Spaanse regering bereid zijn voorlopig af te zien van het overnemen van het bestuur van de autonome regio. Dat zeiden bronnen binnen regeringspartij Partido Popular althans tegen de krant La Vanguardia.

Twee problemen

In Catalonië bestaat verdeeldheid over het conflict tussen het regionale bestuur in Barcelona en de centrale regering in Madrid. De Catalaanse politieke partij Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) stapt volgens een bron uit de regionale regering als Puigdemont besluit verkiezingen uit te schrijven.

Ook de separatistische CUP-partij keerde zich tegen vervroegde verkiezingen. "Tot dusver hadden voorstanders van onafhankelijkheid één probleem: de Spaanse staat. Als verkiezingen worden uitgeroepen, hebben ze er twee", schreef de partij op Twitter.

Betogers

Honderden mensen gingen in Barcelona de straat op vanwege de geruchten. "Puigdemont is een verrader", scandeerden betogers buiten het hoofdkwartier van de regionale regering. Ze zwaaiden daarbij met Catalaanse vlaggen.

Als Puigdemont een vervroegde stembusgang wil aankondigen, dringt de tijd. De Spaanse Senaat stemt vermoedelijk vrijdag over een pakket maatregelen tegen het Catalaanse regiobestuur. De Catalaanse leider kan dan al zijn bevoegdheden kwijtraken.

De Spaanse premier Mariano Rajoy kondigde vorige week aan de regering van de autonome regio te willen ontslaan. Ook wil Madrid nieuwe regionale verkiezingen.

© ANP 2017
catalonië
verkiezingen
onafhankelijkheid
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi