VN-chef Antonio Guterres bezoekt Marokkaanse blauwhelmen (video)

marokko
2
27 okt '17
Tijdens een bezoek aan de Centraal Afrikaanse Republiek loofde Guterres de Marokkaanse blauwhelmen om hun 'buitengewone moed'.

"Ik ben er trots op om mijn dank en de dankbaarheid van de Verenigde Naties voor uw werk te kunnen uiten", zei Antonio Guterres, die de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) een bezoek bracht ter gelegenheid van de Verenigde Naties Dag, gevierd op 24 oktober.

De Marokkaanse blauwhelmen behoren tot de Koninklijke Strijdkrachten (FAR) en maken onderdeel uit van de VN's vredesmissie 'Multidimensional Integrated Stabilization Mission in the Central African Republic' (MINUSCA).

Guterres bezocht de Marokkaanse blauwhelmen op 25 oktober, op de lokale basis van MINUSCA in de Centraal Afrikaanse Republiek. Bij deze gelegenheid legde hij een krans van bloemen ter ere van de Marokkaanse blauwhelmen die eerder door rebellen gedood werden.

"Ik heb de gelegenheid gehad om Zijne Majesteit, de Koning van Marokko, te spreken en mijn mededogen aan de Marokkaanse bevolking over te brengen en ik wil het hier direct doen aan alle collega's en heldhaftige soldaten die zijn gevallen voor de verdediging van vrede", zei Guterres. "Jullie doen buitengewoon moedig werk, jullie beschermen burgers in een situatie waarin er aan vredeshandhaving gedaan wordt zonder dat er werkelijk vrede is, en jullie doen het met een absoluut buitengewoon offer", zei hij tegen de Marokkaanse blauwhelmen.

Guterres wil meer blauwhelmen in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR). Hij heeft vorige week de Veiligheidsraad gevraagd meer troepen voor de missie Minusca beschikbaar te stellen.

"De capaciteit van onze troepen in CAR moet vergroot worden om de burgers te beschermen", aldus Guterres woensdag in New York. Hij wil 900 extra manschappen. Volgens hem stijgt de spanning in het hele land en is er sprake van steeds meer geweld. "De humanitaire situatie verslechtert", aldus Guterres.

In de video hieronder is het bezoek van Guterres aan de Marokkaanse blauwhelmen te zien (de video is Franstalig):

YouTube link

Videocredit: UN Mission in the Central African Republic - MINUSCA

© Redactie 2017
marokko
blauwhelmen
car
vn
guterres
vredesmissie
minusca
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italiƫ
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syriƫ
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi